Η Ελλάδα πρόκειται να αποπληρώσει νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα 2,7 δισ. ευρώ από δάνεια που οφείλει σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης που έλαβε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο  Reuters.

Η Ελλάδα, η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, βγήκε από το τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει το χρέος της διάσωσης της ευρωζώνης πριν από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής ανάκαμψής της, καθώς θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.

“Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7 δισεκατομμύρια δολάρια) από δάνεια του GLF που λήγουν το 2023”, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

“Με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ ωρίμανσης του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί δάνεισαν στη χώρα περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα.

Η Αθήνα αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον Απρίλιο, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και σχεδιάζει μια παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης.

Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισεκατομμύρια ευρώ σε διμερή δάνεια του Greek Loan Facility (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με λήξεις που εκτείνονται έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στη ζώνη του 10ετούς χρέους έχει υπερτριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας την ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, με τις αγορές να αναμένουν τουλάχιστον μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της χώρας διαμορφώθηκε στο 4,17% την Πέμπτη.

Έχει δανειστεί περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι στιγμής φέτος μέσω νέων πωλήσεων ομολόγων και με την επαναφορά υφιστάμενων ομολόγων.

Διαβάστε επίσης

Εκλογικός νόμος(3), η CVC και η Lavipharm, ο Βακάκης και η κουδούνα και οι εφοπλιστές που μαλώνουν για… κάτι νησάκια! 

«Παράθυρο» στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2023 για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο

Ρεύμα: Έως και τέσσερις φορές πάνω οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων ενέργειας