Τη λήψη μέτρων σε κεντρικό επίπεδο για τη συγκράτηση των επιπτώσεων από την επιδημία του κορωνοϊού ζητούν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας. Ρώμη και Παρίσι κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει μέτρα για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στις οικονομίες της Ένωσης την ώρα που οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται στο κόκκινο καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. 

Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πληγεί χειρότερα από την κρίση στην Ευρώπη, καθώς έχει καταγράψει 7.375 κρούσματα και 366 θανάτους, και η Ρώμη έθεσε σε καραντίνα μεγάλα τμήματα του εύπορου βορρά. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως η κυβέρνηση θα αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες της στο πλαίσιο μιας «μαζικής θεραπείας σοκ» για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας.

Σε χωριστή δήλωσή του, το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως «η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για να εξασφαλίσει πως ένα πακέτο μέτρων θα συμφωνηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συντονισμό με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Στο μεταξύ, στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα πως η Ευρώπη χρειάζεται να καταρτίσει ένα «μαζικό» σχέδιο οικονομικής τόνωσης για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από το ξέσπασμα του κορωναϊού.

Ο Λεμέρ δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter πως το ποσό που χρειάζεται για το σχέδιο τόνωσης θα συζητηθεί στη διάρκεια συνεδρίασης με τους ευρωπαίους ομολόγους του στις 16 Μαρτίου. Ο Λεμέρ δήλωσε ακόμη πως ο κοροναϊός μπορεί να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας κάτω από το 1% το 2020. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για αύξηση 1,3%.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο μέτρων με σκοπό να υποστηριχθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων του κορωναϊού, ο οποίος εντείνει τις ανησυχίες πως επίκειται ύφεση. Απηύθυνε παράλληλα έκκληση να απαγορευθούν τις επόμενες εβδομάδες όλες οι συναθροίσεις χιλίων και πλέον ανθρώπων στη χώρα, όπου η ανησυχία αυξάνεται καθημερινά εξαιτίας της επιδημίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την μάχη κατά της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού, αλλά και να εκπληρώσει τις προεκλογικές εξαγγελίες για τον προϋπολογισμό μέσα στην εβδομάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι εξετάζει πιθανές αλλαγές στους κανόνες που ισχύουν σχετικά με τον προϋπολογισμό της Βρετανίας, ώστε να έχει το περιθώριο μεγαλύτερων δαπανών.

Ο Σουνάκ δήλωσε στη “Sunday Telegraph” ότι μελετάει “με ενδιαφέρον” προτάσεις για την επαναξιολόγηση ορισμένων κυβερνητικών δαπανών, προκειμένου αυτές να χαρακτηριστούν ως επενδύσεις και καθώς ολοκληρώνει μεθαύριο, τον πρώτο προϋπολογισμό της μετά το Brexit εποχής.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης οικονομικών βοηθημάτων προς τους πολίτες, στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών κινήτρων δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) όπως μετέδωσε σήμερα το Sky News.

Ωστόσο η προοπτική αυτή προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης του, σύμφωνα με το Sky News. Παράλληλα ανοιχτά παραμένουν το θέμα των οικονομικών επιχορηγήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και η παροχή φορολογικών κινήτρων, καθώς η κυβέρνηση Μόρισον εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από το ξέσπασμα του νέου κορωναϊού.

Αναθεωρεί προς τα κάτω ο Moody’s

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας ότι ο κοροναϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα. Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας – στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.

Η υπόθεση που κάνει ο οίκος στο βασικό σενάριό του είναι ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού και, ίσως, ο πιο ζεστός καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο την άνοιξη και το καλοκαίρι θα επιτρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την εξέλιξη του κοροναϊού, ο Moody’s έχει καταρτίσει και ένα δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο αφορά μία εκτεταμένη και παρατεταμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο σενάριο αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης της G-20 συνολικά περιορίζεται στο 1,4%, της Ευρωζώνης στο 0,4% και των ΗΠΑ στο 0,9%, ενώ προβλέπεται και στην περίπτωση αυτή ανάκαμψή του για το 2021 – στο 2,7% για τη G-20, στο 1,4% για την Ευρωζώνη και το 1,8% για τις ΗΠΑ.