Οικονομία

Σε αναζήτηση επενδυτών για τη νέα έξοδο στις αγορές

  • Στέλιος Μορφίδης


Στις ΗΠΑ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου ξεκινά συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές αλλά και διαχειριστές hedge funds ενόψει του 19ου «Invest in Greece» στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη Δευτέρα – Οι επαφές με τους θεσμούς επί αμερικανικού εδάφους – Στη Νέα Υόρκη επίσης οι τραπεζίτες αλλά και οι επικεφαλής πολλών εισηγμένων - Στο 4,6% υποχωρεί σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Του Στέλιου Μορφίδη

Με την τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης στο τσεπάκι του ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις ΗΠΑ σε μία προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδυτών που θα βοηθήσουν στην επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, έχει μεταφραστεί σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Είναι ενδεικτικό πως για πρώτη φορά από το 2009 η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται σήμερα πέριξ του 4,6%!

Πρόκειται για ένα επίπεδο που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ να προχωρήσουν με τα σχέδια τους για ακόμα μία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αυτή τη φορά με την έκδοση νέου ομολόγου για την άντληση φρέσκου χρήματος. Ήδη οι πληροφορίες που διακινούνται για το χρεόγραφο που εξετάζεται να εκδοθεί ποικίλουν.

Η επίσημη ατζέντα του ταξιδιού του υπ. Οικονομικών προβλέπει τη συμμετοχή του στο 19ο ετήσιο συνέδριο «Invest in Greece» που διοργανώνει η Capital Link την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συναντήσεις που θα έχει με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών καθώς προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την διατηρήσιμη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής υποστήριξης του ESM. 

Από το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει στην ατζέντα προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών. Ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο δεδομένου ότι στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομάδα των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο αλλά και ο εκπρόσωπος του ESM Νικολά Τζιαμαρόλι προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Το πρόγραμμα του υπουργού Οικονομικών, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, προβλέπει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών από σήμερα κιόλας. Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος του συνεδρίου ο κ. Τσακαλώτος θα απευθύνει την κεντρική ομιλία. Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ των επίσημων φορέων της ελληνικής κυβέρνησης που θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου είναι επίσης ο υπ. Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και η Πρόεδρος του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων Ράνια Αικατερινάρη.

Εκεί όμως θα βρεθούν και πολλοί τραπεζίτες και επικεφαλής εισηγμένων εταιρειών προκειμένου να συμμετάσχουν στα πάνελ αλλά και τις συναντήσεις με τους ξένους επενδυτές. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι επενδύσεις σε ελληνικά κρατικά αλλά και εταιρικά ομόλογα, οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου και των επενδύσεων σε αυτόν, τα ενεργειακά, ο τουρισμός, τα ακίνητα, η ναυτιλία είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων που θα αναλυθούν. 

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες