Τα πάντα αλλάζουν στην οικονομία, όχι όμως ο στόχος της κυβέρνησης να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Τέλος Απριλίου η κυβέρνηση στέλνει στις Βρυξέλλες νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας με νέες προβλέψεις για πληθωρισμό και τιμές Ενέργειας και καυσίμων το 2021. Θα διατηρεί αμετάβλητο όμως το στόχο για 1,4% πρωτογενές έλλειμμα το 2022.

Μια τέτοια εξέλιξη περιορίζει τους πιθανούς δικαιούχους νέων μέτρων στήριξης, με στόχο όμως μη ξεφύγουν τα επιτόκια δανεισμού που βαρύνουν το χρέος της χώρας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών –με ό,τι αυτό σημαίνει για λιτότητα ή “κόκκινα δάνεια” κλπ.

Στο οικονομικό επιτελείο καταρτίζουν σενάρια «δια παν ενδεχόμενο» για τις επιπτώσεις και τις ανάγκες της χώρας, σε περίπτωση ανάφλεξης στην Ουκρανία. Όλα όμως μπορεί να αποδειχθούν μάταια, αν τα πράγματα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. «Άλλο είναι ένας τοπικός πόλεμος που θα διαρκεί λίγες ώρες, άλλο αν διαρκεί μέρες ή αν λάβει διαστάσεις».

Στα σενάρια αυτά, από χθες το οικονομικό επιτελείο αναλύει και ενσωματώνει τα νέα δεδομένα για τον πληθωρισμό στη χώρα μας, που καταγράφει ρεκόρ 26ετίας: +6,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο,  με αυξήσεις 56,7% στους λογαριασμούς ρεύματος, 154% του φυσικού αερίου, 36% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 21,6% στα καύσιμα, 15,4% στο ελαιόλαδο, 17,3% στα σπορέλαια, 14% στα φρέσκα λαχανικά, 12,3% στις πατάτες ή 5,9% στα ψάρια, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να εξετάζει νέα μέτρα στήριξης.

Πιο ανησυχητική είναι η μήνα-με-το-μήνα αύξηση. Από Δεκέμβριο σε Ιανουάριο αυξήθηκαν φυσικό αέριο +14,2%, πετρέλαιο θέρμανσης +5,2%, άλευρα-δημητριακά +7,8%, ηλεκτρικό +8,8%. Σχεδόν όλα είναι χρηματιστηριακά και εισαγόμενα είδη που δεν φαίνεται πως θα πέσει άμεσα η τιμή τους.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επίσπευση των αποφάσεων για πρόσθετα μέτρα πριν το Πάσχα, τον Μάρτιο αντί τον Απρίλιο. Πέραν των επιδοτήσεων λογαριασμών, αλλά και της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού, στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν στοχευμένα σε ευάλωτες ομάδες που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη:

ΒΝP Paribas: Πώς κωδικοποιεί την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Αllianz

«Ωρολογιακή βόμβα» για τον προϋπολογισμό τα εγγυημένα δάνεια που «σκάνε»

Αντόνιο Περκάσι: Η Αταλάντα, ο Ολυμπιακός και οι μεγάλες business στην Ελλάδα (pics)