Τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αναλύει σε report του  ο Strategic Global Capital Management, καταγράφοντας θετικά στοιχεία, καθώς , όπως αναφέρει, προχωρά σε ανοδική αναθεώρηση για το ΑΕΠ του 2020, το οποίο αναμένει να συρρικνωθεί κατά 3,9% έναντι 5,6% στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Όπως καταγράφεται στην έρευνα του SGCM, παρά το πλήγμα της πανδημίας, η Ελλάδα εμφανίζεται μέσα στις 63 πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με την κατάταξη του IMD (Swiss Institute for Management Development) που εξετάζει συνολικά την ανταγωνιστικότητα 195 χωρών παγκοσμίως. Η Ελλάδα φέτος βελτίωσε τη θέση της κατά 9 θέσεις και πλέον βρίσκεται στη θέση 49 από 58 που ήταν προηγουμένως.

Αυτό το «άλμα» στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας (που είναι και το υψηλότερο μαζί με την Κύπρο), περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις στους ακόλουθους τομείς:

– στην κατηγορία «οικονομικής επίδοσης», η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 5 θέσεις στο Νο55
– στην κατηγορία «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας», βελτιωθήκαμε κατά 8 θέσεις
– στην κατηγορία «επιχειρηματικής αποδοτικότητας» η βελτίωση ήταν κατά 5 θέσεις, στο Νο51
– στην κατηγορία «υποδομών» η Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 2 θέσεις και βρίσκεται πλέον στη θέση 39, αντιστρέφοντας την πτώση που κατέγραφε εδώ και αρκετά χρόνια.

Τι διαφοροποιεί την Ελλάδα στον διεθνή ανταγωνισμό

Όπως σημειώνει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία τα σημεία – κλειδιά που διαφοροποιούν την Ελλάδα στο τερέν του διεθνούς ανταγωνισμού είναι η ποιότητα ζωής, οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και το επίπεδο των δεξιοτήτων του εγχώριου εργατικού δυναμικού – παράγοντες που κάνουν ελκυστική τη χώρα μας, ενώ για έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών θετικές θεωρούνται οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, καθώς και το σταθερό κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον.

Πάντως, οι επενδυτές αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσει στη στήριξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας και στην καινοτομία (ποσοστό 38% των ερωτηθέντων από 25% πέρυσι), στη μείωση της φορολογίας (ποσοστό 36% από 49% πέρυσι), στη βελτίωση του νομικού συστήματος (ποσοστό 33%) και στην ανάπτυξη της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων (31%)..

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ, δύο στους τρεις επενδυτές (67%) αναφέρουν ότι θα είναι πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα, αν η Ελλάδα ξεπεράσει τα θέματα που αυτή τη στιγμή λειτουργούν ως τροχοπέδη για επενδύσεις. Οι θετικές απαντήσεις μεταξύ των επενδυτών που ρωτήθηκαν αν έχουν επενδύσει στην Ελλάδα αγγίζουν ποσοστό 83%.

Όπως σημειώνει η SGCM, η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του Covid-19 φαίνεται να έχει βελτιώσει την εικόνα της, ενώ τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν αλλάξει δραματικά.

Το Χρηματιστήριο, οι μετοχές και τα ομόλογα

Πολλές επενδυτικές τράπεζες διεθνώς έχουν αναβαθμίσει ή επαναλάβει τη σύσταση «αγοράς» για την Ελλάδα το 2020. Επίσης, η SGCM θεωρεί ότι πολλές ελληνικές μετοχές είναι πολύ υποτιμημένες και ότι ο Γενικός Δείκτης κινείται σημαντικά κάτω από τους συγκρίσιμους ανταγωνιστές του, όπως τον δείκτη της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Ελλάδα, όπως και οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, θα είναι από τους πιο ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αλλάξει τους «όρους του παιχνιδιού» για την Ευρώπη και ειδικότερα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, πολλές μη τραπεζικές μετοχές θα έχουν καλές επιδόσεις μακροπρόθεσμα (στους κλάδους τροφίμων και ποτών, τεχνολογίας, πράσινης ενέργειας, τουρισμού και logistics).

Αναφέρει δε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται για ένα ισχυρό ριμπάουντ και ότι θα αποτελέσει το καλύτερο «στοίχημα» για τους επενδυτές .

Καλές αναμένεται να συνεχίσουν να είναι και οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως συνέβη με την πρόσφατη έκδοση 10ετούς με επιτόκιο 1,18%.