Τα πάνω κάτω στην αγορά ασφαλιστικών και τραπεζικών προϊόντων φέρνει ένα νέο και αυστηρά τυποποιημένο αποταμιευτικό και συνταξιοδοτικό προϊόν, το οποίο σχεδιάζουν η Κομισιόν και το υπουργείο Οικονομικών. Θα συγκεντρώνει χαρακτηριστικά τα οποία θα το καθιστούν μοναδικό διεθνώς.

Συγκεκριμένα:
■ Θα είναι το πρώτο στα χρονικά χρηματοοικονομικό, ασφαλιστικό και επενδυτικό προϊόν που θα φέρει σφραγίδα εγγύησης ποιότητας της Ε.Ε., καθώς καθορίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από Κοινοτική Οδηγία και ειδική νομοθεσία.
■  Θα προσφέρει ευελιξία και νέες επιλογές στον υποψήφιο επενδυτή-αποταμιευτή, επιτρέποντάς του να αλλάζει ελεύθερα ανά πενταετία χώρα ή και πάροχο του προϊόντος, με ένα πολύ χαμηλό εφάπαξ κόστος, χωρίς να χάνει τα λεφτά του από μετατροπές ή διακοπές.
■  Απευθύνεται σε νοικοκυριά, εργαζομένους, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ακόμα και σε επαγγελματικά και ασφαλιστικά ταμεία και στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
■  Θα εγγυάται πλήρως το κεφάλαιο το οποίο επενδύει κάθε νοικοκυριό. Σε εποχές παγκόσμιας ύφεσης, αρνητικών επιτοκίων και έντονης ανασφάλειας, το νέο προϊόν διασφαλίζει το 100% της επένδυσης προσφέροντας και προοπτικές κέρδους από υπεραξίες λόγω της επαγγελματικής αξιοποίησης των χρημάτων.
■  Θα διατίθεται από ασφαλιστές, ασφαλιστικές εταιρείες, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, τράπεζες κ.λπ. σε ολόκληρη την Ε.Ε. ταυτόχρονα.
■  Θα έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος κτήσης για τον πελάτη, με αμοιβές της τάξεως κάτω του 1%.
■  Θα είναι «διάφανο» στους όρους του αφού θα προσφέρεται τυποποιημένο και θα διέπεται ουσιαστικά από τη νομοθεσία χωρίς διάφορα άλλα κρυφά ψιλά γράμματα.
■  Θα συνοδεύεται από κίνητρα και φοροαπαλλαγές.

Καταφύγιο για αποταμιευτές

Πανευρωπαϊκά η αγορά θα προετοιμάσει τα προϊόντα αυτά για να τα διαθέσει στο αγοραστικό και επενδυτικό κοινό, έναν χρόνο ακριβώς αφότου η Κομισιόν ανακοινώσει τα πλήρη τεχνικά στάνταρ που θα τα χαρακτηρίζουν. Οι προδιαγραφές αυτές θα εκδοθούν τον Μάρτιο με νέα Οδηγία της Ε.Ε. Και τον Μάρτιο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι πωλήσεις και τοποθετήσεις στα νέα προϊόντα.

Ταυτόχρονα με τους παρόχους (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.), και οι κυβερνήσεις θα ολοκληρώνουν το πακέτο που θα αγοράσουν οι πολίτες. Πόσα χρόνια θα πληρώνεις, πότε ξεκινάς να εισπράττεις, εφάπαξ ή για πόσα χρόνια: αυτά είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα απαντήσουν τα κράτη-μέλη. Πριν από τα τέλη του 2021 η Ελλάδα θα έχει παραδώσει πόρισμα από ειδική ομάδα εργασίας την οποία συγκροτεί ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τα Χρηματοπιστωτικά Θέματα, Γιώργος Ζαββός.

Η Κοινοτική Οδηγία προβλέπει ότι απαιτείται μακροχρόνια τοποθέτηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει, π.χ., δεκαετία ή δωδεκαετία συσσώρευσης καταβολών. Οι καταβολές θα συνεπάγονται φοροαπαλλαγές ή άλλες διευκολύνσεις που ήδη υφίστανται ή θα καθοριστούν στο β’ εξάμηνο της χρονιάς.

Τι και για ποιους

Ολα αυτά καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα νέα προϊόντα για μια σειρά πιθανών και δυναμικών επενδυτών:
■  Αποταμιευτές και εισοδηματίες που έχουν εγκλωβιστεί στα μηδενικά επιτόκια και δεν βρίσκουν πια κανένα ενδιαφέρον σε κλειστές προθεσμιακές καταθέσεις θα μπορούν να διοχετεύουν  μέρος των χρημάτων τους αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις, χωρίς ρίσκο να χάσουν τα λεφτά τους.
■  Ελληνες που σκέφτονται την παλιννόστησή τους μετά την πολυετή κρίση ή νοικοκυριά που έχουν επιφυλάξεις απέναντι στην ιδιωτική ασφάλιση, αφού το πανευρωπαϊκό προϊόν θα προσφέρει ευελιξία και νέες επιλογές στον υποψήφιο επενδυτή-αποταμιευτή. Θα του επιτρέπεται και να αλλάζει ανά πενταετία χώρα ή και πάροχο του προϊόντος ακόμα, με πολύ χαμηλό εφάπαξ κόστος, χωρίς να χάνει τα λεφτά που συσσώρευσε όσο πλήρωνε με τις καταβολές του στην προηγούμενη εταιρεία ή στη χώρα όπου ζούσε προηγουμένως.
■ Ψηφιακοί νομάδες που αλλάζουν χώρες, προσαρμοζόμενοι στα νέα δεδομένα της τεχνολογίας, της παγκοσμιοποίησης ή και της πανδημίας. Μελέτη του MIT Enterprise Forum αποκαλύπτει ότι εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες κάθε χρόνο, με μέση παραμονή 6 μηνών, η χώρα μας θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή 100.000 τέτοιοι εργαζόμενοι θα άφηναν στη χώρα όσα αφήνουν 2,5 εκατομμύρια τουρίστες σε μία εβδομάδα διακοπών τους. Και μέρος των εσόδων τους θα μπορούσε να αποταμιεύεται στο πανευρωπαϊκό προϊόν, γνωρίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν να το διακόψουν και να χάσουν τα λεφτά τους, αν αλλάξουν εταιρεία ή χώρα.
■  Ξένοι φορολογούμενοι, εργαζόμενοι πολυεθνικών ή συνταξιούχοι που επιλέγουν τα προνόμια της Non Dom φορολόγησης στη χώρα μας θα απολαμβάνουν ένα πιο πλήρες και ελκυστικό πακέτο. Τα νέα οικογενειακά γραφεία που θα αναλαμβάνουν ρόλο συμβούλου και διαχειριστή στην οικογενειακή περιουσία τους θα «αμπαλάρουν» τα λεφτά ή τις συντάξεις τους σε πανευρωπαϊκά προϊόντα, για να μην αισθάνονται όμηροι της χώρας όπου θα επιλέξουν να ζήσουν οι ίδιοι ή και οι οικογένειές τους.

Μέχρι τις αρχές του 2022 οι πάροχοι των επενδυτικών αυτών προϊόντων θα παρουσιάσουν και θα διαφημίσουν τις δικές τους προτάσεις ή παραλλαγές. Θα μπορούν να παρέχουν πέντε εναλλακτικές στους ενδιαφερόμενους. Ολοι ανεξαιρέτως θα προσφέρουν το βασικό (ή υποχρεωτικό) πανευρωπαϊκό προϊόν, στη βάση όσων περιγράφουν επακριβώς οι οδηγίες και οι τεχνικές προδιαγραφές, όπως θα τις ανακοινώσουν σε λίγες ημέρες οι Βρυξέλλες. Θα μπορούν όμως να παρέχουν και άλλα τέσσερα επιπλέον προϊόντα, για να τα διαφοροποιούν μεταξύ τους ως προς τον βαθμό ρίσκου ή απόδοσης και ευελιξίας δίνοντας λύσεις σε διαφορετικές ανάγκες.

Για παράδειγμα, μπορεί να προβλέπεται (με αναλυτική μελέτη και παρουσίαση) διαφορετικό καλάθι ή τομέας επένδυσης των χρημάτων που καταβάλλονται, με διαφορετικό βαθμό εξασφάλισης των χρημάτων που καταβάλλονται, δηλαδή με κάποια περιθώρια ανοχής απώλειας κεφαλαίου έναντι προοπτικής υψηλότερων αποδόσεων. Διαφοροποιήσεις μπορεί να προτείνονται ανάλογα και με τις ηλικίες, την κατάσταση της υγείας ή τη φύση των εισοδημάτων των πελατών, χωρίς να χάνεται η δυνατότητα της φορητότητας από εταιρεία σε εταιρεία ή από χώρα σε χώρα.

Από την άντληση των κεφαλαίων μέσω των καταβολών αυτών επιδιώκεται η τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, της εγχώριας αγοράς, αλλά και της κεφαλαιαγοράς στη χώρα μας, με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την εθνική οικονομία της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Χρηματιστήριο: Σε θετική τροχιά, παρά την κατοχύρωση κερδών

Το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο νέος στόχος της ιταλικής μαφίας

Τεχνητό κρέας: Αυτές είναι οι 4 SOS επιχειρηματικές συμβουλές από τον «βασιλιά» του είδους