Οικονομία

Συνταξιούχοι: Έρχονται τρία νέα πακέτα με αναδρομικά

  • newsroom


Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ, περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν έστω μικρές αυξήσεις

Δεύτερος γύρος με αναδρομικά για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη -σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση- έρχεται το φθινόπωρο, ενώ ο πρώτος κύκλος έχει ήδη κλείσει.

Επίσης, ένα άλλο πακέτο αφορά στην επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ακόμη, ένα τρίτο πακέτο αφορά στα αναδρομικά για τις κομμένες επικουρικές συντάξεις και τα δώρα σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκδικάστηκαν στο ΣτΕ, το οποίο θα έχει ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση θα αφορά τα κομμένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ), τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ και την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές, που ισούνται με δύο επικουρικές ανά έτος.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι στα τέλη Αυγούστου να πληρωθούν οι παλαιοί -πριν από τον Μάιο 2016- συνταξιούχοι για το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν έστω μικρές αυξήσεις, καθώς μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά. Το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι πρώτες δύο τον Αύγουστο (εκτός απροόπτου) και οι επόμενες τρεις το 2022, το 2023 και το 2024.

Διαβάστε ακόμη

Κλειστός ο Ισθμός: H «διώρυγα των στεναγμών» έκοψε στη μέση τον θαλάσσιο τουρισμό

PwC: Πού οδηγεί ο επενδυτικός πυρετός στα crypto

Airbnb: «Εκτίναξη» στις κρατήσεις για τον Δεκαπενταύγουστο – Ποιες οι τιμές (vid)