search icon

Οικονομία

Συντάξεις χηρείας: Τι συμβαίνει με τις περικοπές – Γιατί καθυστερεί η απονομή τους

Μέχρι στιγμής οι δικαιούχοι δεν έχουν δει να εφαρμόζονται ούτε οι θετικές διατάξεις για τις αυξήσεις

Σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται στον ΕΦΚΑ λόγω γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμη η απονομή στις συντάξεις χηρείας για 444 χήρες ναυτικών και όχι μόνο.

Μάλιστα, οι δικαιούχοι δεν έχουν δει να εφαρμόζονται ούτε οι θετικές διατάξεις για τις αυξήσεις, ενώ παράλληλα καθυστερεί η παρακράτηση σε δόσεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Μάλιστα, ένα ποσοστό εκείνων που δικαιούνται συντάξεις χηρείας δεν έχει λάβει ούτε την αύξηση στο 70%, ενώ εκκρεμεί και η αύξηση από τον νόμο Βρούτση.

Τι ισχύει για τις περικοπές

Η πρόσφατη ρύθμιση προβλέπει ότι για τις περικοπές που απορρέουν από τον νόμο 4611/19, καθε μηνιαία δόση που παρακρατείται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν η σύνταξη χηρείας είναι 800 ευρώ, θα παρακρατούνται κάθε μήνα 80 ευρώ μέχρι να εξοφληθεί το ποσό. Αν η σύνταξη είναι 1.100 ευρώ, θα παρακρατούνται 116 ευρώ ανά μήνα (100 για το ποσό έως 1.000 ευρώ και 16 ευρώ για το επιπλέον ποσό).

Ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ότι το ποσοστό παρακράτησης από την κύρια σύνταξη ορίζεται σε 1/3 των καταβαλλόμενων παροχών.

Διαβάστε ακόμη

H ενεργειακή κρίση γεννά φόβους για αύξηση των επιτοκίων

Μέρκελ – Ερντογάν: Ο αποχαιρετισμός, το γεύμα και τα… παράπονα του Τούρκου προέδρου (vid)

Ντόρης Μαργέλλος: Στο σφυρί τα δύο σκάφη ενός bon viveur (pics)

 

Exit mobile version