Οικονομία

Συντάξεις: Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως 450 ευρώ στo τέλoς Ιουνίου

  • newsroom


Τα αναδρομικά για «παλαιούς» και «νέους» συνταξιούχους αφορούν περίπου 200.000 δικαιούχους

Τμηματικά, έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής έρχεται το πρώτο κύμα πληρωμών στο τέλος του μηνός για 50.000 νέους συνταξιούχους που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά.

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά απορρέουν από το νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι ημερομηνίες πληρωμής είναι διαφορετικές για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ενώ σε διαφορετικούς χρόνους θα καταβληθούν τα αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Ιουνίου που είναι η ημέρα τακτικών πληρωμών των συντάξεων Ιουλίου του Δημοσίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του δημοσίου που είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά το Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλιση.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν καθαρές αυξήσεις στην τσέπη μεσοσταθμικά 74 ευρώ.

Ωστόσο, σε επιμέρους κατηγορίες ειδικών μισθολογίων (π.χ. Δικαστικοί) οι αυξήσεις φτάνουν τα 451 ευρώ, ενώ οι ένστολοι θα δουν αυξήσεις έως και 192 ευρώ. Τα αναδρομικά έως και 19 μηνών θα καταβληθούν στο τέλος Ιουλίου.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 30 Ιουνίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά εως και 19 μηνών στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τράπεζες). Οι μηνιαίες αυξήσεις θα δοθούν στο τέλος του Ιουλίου.

Λόγω των καθυστερήσεων, αργότερα έχει προγραμματιστεί και το δεύτερο κύμα πληρωμών για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το Μάιο του 2016. Δηλαδή οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί τέλος Αυγούστου, ίσως και Σεπτέμβριο.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο protothema