Σήμερα, Πέμπτη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με αντικείμενο την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για το σχέδιο Ηρακλής. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργός κ. Γ. Ζαββός, εκπρόσωποι όλων των τραπεζών όπως και της Tράπεζας της Ελλάδας.

Εάν οριστικοποιηθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου τότε το επόμενο βήμα θα είναι να σταλεί στην ΕΚΤ προκειμένου να εκφράσει επίσημη γνώμη και στους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, το νομοσχέδιο επιδιώκεται να κατατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του μήνα.

Το σχέδιο «Ηρακλής» επιδιώκει να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν και να αφαιρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ισολογισμούς τους. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ένας μεμονωμένης διαχείρισης φορέας τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πωλεί τίτλους σε επενδυτές.

Το κράτος θα παρέχει την εγγύηση του Δημοσίου για τους τίτλους υψηλής εξασφάλισης του φορέα τιτλοποίησης, οι οποίοι είναι χαμηλότερου κινδύνου. Σε αντάλλαγμα, το Δημόσιο θα λαμβάνει αμοιβή σύμφωνη με τους όρους της αγοράς.

Στόχος είναι η προσέλκυση ευρέος φάσματος επενδυτών και η στήριξη των τραπεζών στις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.

Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα:

Μεταβίβαση των κόκκινων δανείων:  Οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα κόκκινα δάνεια στο SVP. Με τον τρόπο αυτό το βάρος φεύγει από το δικό τους ισολογισμό. Σημασία έχει η τιμή στην οποία θα γίνει η μεταβίβαση. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν ήδη διαγράψει ένα τμήμα του δανείου ως επισφάλεια (έχουν λάβει προβλέψεις στον ισολογισμό τους) διατηρούν τα δάνεια σε μια τιμή (την καθαρή λογιστική αξία) που είναι χαμηλότερη από την ονομαστική. Εάν η μεταβίβαση γίνει σε ακόμα χαμηλότερη τιμή, η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί με κεφάλαια της τράπεζας, με βάση τους συντελεστές στάθμισης που προβλέπονται για τα κόκκινα δάνεια. Αρχικά, οι τράπεζες θα αντικαταστήσουν στον ισολογισμό τους την αξία των δανείων με εκείνη των ομολόγων, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει την καθαρή λογιστική αξία των δανείων.

Όμως η όποια κεφαλαιακή επιβάρυνση σε κάποιο βαθμό αντισταθμίζεται, επειδή με τη μεταφορά στο SPV θα μειωθεί το συνολικό ύψος των κόκκινων δανείων στον ισολογισμό και επομένως θα μειωθούν αντίστοιχα και τα κεφάλαια που πρέπει να δεσμεύει συνολικά κάθε τράπεζα για τα κόκκινα δάνεια. Για τον υπολογισμό της τιμής μεταβίβασης των δανείων θα γίνει αξιολόγηση από ειδικευμένες εταιρείες.

Διαχείριση δανείων: Το SPV αναθέτει σε ειδικές εταιρείες διαχείρισης την είσπραξη των δανείων. Οι διαχειριστές προχωρούν σε ρυθμίσεις ή αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμούς, κατασχέσεις) και αποδίδουν τα έσοδα στο SPV με τα οποία αποπληρώνει τα ομόλογα.

Έκδοση ομολόγων: Το SPV εκδίδει τρεις κατηγορίες ομολόγων, υψηλής διαβάθμισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior), τα οποία σε βάθος χρόνου θα διαθέσει σε επενδυτές. Τα senior ομόλογα έχουν προτεραιότητα αποπληρωμής, που σημαίνει ότι τα mezzanine και junior ομόλογα θα αρχίσουν να αποπληρώνονται αφότου πρώτα εξοφληθούν τα senior. Τα ομόλογα senior έχουν εγγύηση του κράτους, για την οποία το SPV πληρώνει μια προμήθεια. Η πληρωμή της προμήθειας με όρους αγοράς είναι απαραίτητη για να μην θεωρηθεί η παροχή της εγγύησης ως κρατική βοήθεια, η οποία απαγορεύεται από το δίκαιο ανταγωνισμού.

Όμως η κρατική εγγύηση θα ενεργοποιηθεί αφότου έχει πωληθεί σε επενδυτές το 50% συν ένα μερίδιο των ομολόγων mezzanine και junior. Επομένως, σε πρώτη φάση τα ομόλογα senior πιθανότατα θα διακρατηθούν από τις τράπεζες.