Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Θεόδωρο Φέσσα στο πλαίσιο του Συνεδρίου Βιομηχανία 4.0. «Οι επενδύσεις είναι δουλειά της επιχειρηματικής κοινότητας. Θα δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία» είπε ο Πρωθυπουργός. «Tο θεωρούμε απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από προβλήματα. Είμαστε μία κυβέρνηση πολύ ανοιχτή στο να παίρνουμε τη γνώμη όλων των εμπλεκομένων. Πολύ σύντομα και με βάση το υλικό που έχετε ετοιμάσει θα καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με συγκεκριμένα πράγματα τα οποία περιμένετε από εμάς».

Επιπλέον, ο ίδιος σχολίασε ότι «τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν έγιναν πολύ καλύτερες. Προσαρμόστηκαν σε μία κρίση που συρρίκνωσε την ελληνική αγορά και άρα αναγκάστηκαν να στραφούν περισσότερο στις εξαγωγές και να γίνουν ανταγωνιστικές».

Οι δύο πυλώνες που έφερε στο προσκήνιο είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η προστασία του περιβάλλοντος, αφήνοντας ως σχόλιο ότι αυτά τα δύο πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε αναπτυξιακής πολιτικής.

Αίτημα να γίνουν επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό

«Είχα πει προεκλογικά και τηρώ τις δεσμεύσεις μου ότι πρέπει να συνάψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα μειώσουμε το 2020 την επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία, ξεκινώντας με την εισφορά αλληλεγγύης και την πρώτη φάση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, κατέληξε ότι «πρέπει να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και αν δεν μπορούν να μεγαλώσουν μόνες τους πρέπει να μεγαλώσουν με συγχωνεύσεις. Είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο μετασχηματισμός χρειάζεται ανθρώπους και εξειδικευμένο προσωπικό που κοστίζει σε μία επιχείρηση είναι μία επένδυση που πρέπει να γίνει».

Περιβάλλον με λιγότερους φόρους ζήτησε ο Φέσσας

Από την πλευρά του ο Φέσσας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος, λιγότερους φόρους καθώς και να ληφθούν μέτρα για τη αποτροπή της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που προέρχονται κατά βάση από τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Βιομηχανία 4.0 πέρα από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, αποτελεί και ένα κίνητρο για την αλλαγή της νοοτροπίας και της κατεύθυνσης που σκεφτόμαστε και δρούμε.