Τρεις λόγους, για τους οποίους είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις μας καταθέτει, μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Όπως αναφέρει, ο έλεγχος των αποδείξεων είναι σημαντικός διότι, πρώτον, με τον τρόπο αυτόν κλείνει η «τρύπα» του ΦΠΑ στα έσοδα από έμμεσους φόρους, δεύτερον γιατί ανοίγει έτσι «παράθυρο» για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών και, τρίτον, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης.

Στην ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος υπογραμμίζει τη χρησιμότητα της νέας ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, απονέμοντας τα εύσημα, παραλλήλως, στους Χρήστο Σταϊκούρα, Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γιώργο Πιτσιλή.

Η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

«Η νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ #appodixi δίνει πλέον τη δυνατότητα σε όλους μας να ελέγχουμε αν ο ΦΠΑ που καταβάλλουμε σε κάθε αγορά μας αποδίδεται όπως πρέπει από την επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση. Η διαδικασία του ελέγχου είναι πανεύκολη και γίνεται με ένα απλό σκανάρισμα του QR code που βρίσκεται σε κάθε απόδειξη.

Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχουμε τις αποδείξεις μας και να ασκούμε πίεση υπέρ της φορολογικής συμμόρφωσης όλων;

* Για να κλείσουμε την “τρύπα” του ΦΠΑ στα έσοδα των έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Ααδε, παρότι το VAT gap έχει μειωθεί στη χώρα μας κατά 10 μονάδες τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι αγγίζει σήμερα το 20% (ενώ στην ΕΕ βρίσκεται μόλις στο 7%). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 12 δισ. ευρώ δημόσια έσοδα ετησίως από ΦΠΑ, διαφεύγουν από τα δημόσια ταμεία επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, όσο δλδ ένας ΕΝΦΙΑ.

* Για να μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές. Όσο αυξάνονται τα δημόσια έσοδα τόσο μπορούμε να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές σε κρίσιμες κατηγορίες αγαθών για το καλάθι κάθε νοικοκυριού. Ειδικά σε συνθήκες υψηλού εισαγόμενου πληθωρισμού η αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω διεύρυνσης της φορολογικής βάσης είναι απολύτως αναγκαία.

*Και, φυσικά, για να έχουμε περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι άδικο οι περισσότεροι να είμαστε συνεπείς στις φορολογικές μας υποχρεώσεις και κάποιοι επιτήδειοι να φοροδιαφεύγουν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Λιγότερα δημόσια έσοδα οδηγούν σε χαμηλότερης ποιότητας δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

Ήδη τις τελευταίες 2 εβδομάδες που λειτουργεί η εφαρμογή περισσότεροι από 95.000 πολίτες την έχουν κατεβάσει και χρησιμοποιήσει στα κινητά τους.

Η εφαρμογή βρίσκεται εδώ για κινητά iOS https://apps.apple.com/gr/app/appodixi/id1645044371?l=el, και εδώ για android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appodixi».

Διαβάστε ακόμη

Μαρία Αγγελικούση: Ναύλωσε για $400.000 την ημέρα το LNG «Yiannis» στη SHELL

Κομισιόν: Aνακοίνωσε το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Έρχεται πλαφόν στην τιμή πετρελαίου

ΟΑΣΑ: Εγκαινιάζεται η γραμμή 3 του μετρό – Τα νέα δρομολόγια των λεωφορείων στον Πειραιά