Δύο πιθανά σενάρια για το φυσικό αέριο «βλέπει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες στην Ευρώπη ότι το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 για τις ετήσιες εργασίες συντήρησης ίσως είναι πρόφαση για το Κρεμλίνο ώστε να μην ενεργοποιήσει ξανά τις ροές προς τη Γερμανία.

Το πρώτο είναι η περίπτωση να μη διακοπεί η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου, που θα σημάνει αποκλιμάκωση των τιμών του. Το δεύτερο αφορά τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Εφόσον ισχύσει το δεύτερο σενάριο, ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «η Ελλάδα θα έχει μικρότερη συνέπειες, αφού δεν χρησιμοποιείται αέριο στη βιομηχανία».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος μίλησε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, το όποιο δημοσιονομικό κενό της χώρας θα εξαρτηθεί «από το φυσικό αέριο, γιατί αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστια παρέμβαση στον ηλεκτρισμό».. «Σήμερα η τιμή του αερίου ήταν 11 φορές πάνω από την τιμή προ κρίσης», είπε, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος, προτεραιότητα θα είναι οι πιο αδύναμοι πολίτες.

«Η ύφεση μειώνει τις τιμές των καυσίμων.  Η πτώση των τιμών στα καύσιμα έχει μία καθυστέρηση. Το αέριο και όχι τα καύσιμα θα είναι το μεγάλο μας πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Από αυτό θα καθοριστεί ο δημοσιονομικός χώρος», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στα σενάρια μείωσης της τροφοδοσία, με το ελληνικό σχέδιο να βασίζεται στα εξής:

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ΔΕΗ-3,87% συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Διαβάστε ακόμη:

O σημαντικός ρόλος της ελληνόκτητης ναυτιλίας μπροστά στον κίνδυνο οι Ρώσοι να κλείσουν οριστικά τον Nord Stream 1

Lidl Ελλάς: Σταθερή στο επενδυτικό πρόγραμμα των 100 εκατ. ευρώ παρά τις διεθνείς αναταράξεις (pic)

Citi: Η κρίση του φυσικού αερίου οδηγεί την Ευρώπη σε ύφεση