Αν θέλετε σύγκριση με πραγματικό ενδιαφέρον, καλύτερα να αντιπαραβάλουμε τους πρώτους έξι μήνες κυβέρνησης Μητσοτάκη με το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα, απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στον τέως υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, στο πλαίσιο της επεξεργασίας του κρατικού προϋπολογισμού από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφερε δύο χρόνια επιπλέον ύφεση ενώ τώρα έχουμε ελαφρύνσεις, είπε ο κ. Σκυλακάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο, και συνέχισε: Με εσάς μπήκαν τα κάπιταλ κοντρόλς, ενώ τώρα βγήκαν. Το 2015 μπήκαμε σε ύφεση και τώρα μπαίνουμε σε φάση ανάπτυξης, πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζοντας ότι το πρώτο διάστημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ χάθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιας περιουσίας λόγω μηδενισμού της αξίας των τραπεζικών μετοχών που είχε στο χαρτοφυλάκιό της η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και αναιτιολόγητη καταστροφή δημόσιας περιουσίας στην ιστορία του ελληνικού κράτους παρατήρησε ο κ. Σκυλακάκης.

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είχε συγκρίνει τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ με το τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε φτιάξει το χρέος, δεν είχε βγάλει τη χώρα από από το μνημόνιο και δεν υπήρξε “μαξιλάρι”. Η κυβέρνηση Τσίπρα -πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- βγήκε από το μνημόνιο, διόρθωσε το χρέος, ώστε να έχουμε ένα “διάδρομο” 10-15 ετών, άφησε πλεόνασμα… Αυτή η διαφορά είναι ιστορικής σημασίας και διαφοροποιεί τις δύο κυβερνήσεις, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Για τον νέο προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι “δεν χτίζει σε αυτό που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα”, ότι δεν είναι ούτε αναπτυξιακός ούτε κοινωνικός, και ότι αντί για αναπτυξιακό νόμο, “έχουμε ένα περιτύλιγμα για αντεργατικά μέτρα”. Υποστήριξε επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου (600 εκατ.) πηγαίνει στα κέρδη επιχειρήσεων.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Τσακαλώτου, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης είπε ότι μετά τη δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ, έως το 2060, για πρωτογενή πλεονάσματα και μετά τα 99 χρόνια του υπερταμείου, οι δυνατότητες της Ελλάδας να πιέζει για τις απόψεις της, δυστυχώς δεν είναι αυτές που ήταν πριν.

Όσο για τις ανισότητες για τις οποίες ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισής τους, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι ένας μεγάλος παράγοντας ανισότητας είναι η φοροδιαφυγή. Τι ισότητα υπάρχει όταν μετράς το εισόδημα και ξέρεις ότι το 30% είναι φοροδιαφυγή, αναρωτήθηκε ο κ. Σκυλακάκης. Εμείς κάνουμε μια πολύ πραγματική παρέμβαση στη φοροδιαφυγή: Βάζουμε τη ρύθμιση για ηλεκτρονικές συναλλαγές (…) Αυτό περιορίζει την ανισότητα περισσότερο από όλα τα άλλα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ