Για εφιαλτικό τοπίο στην αγορά της ενέργειας μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, αυτό που συμβαίνει γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συμπλήρωσε πως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν έως και 350 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω εξαιτίας των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Για να αποτυπώσει καλύτερα το μέγεθος των ανατιμήσεων, έδωσε το εξής παράδειγμα. «Είναι σαν να πήγαινε κάποιος να πάρει ένα λίτρο γάλα και αντί για 1,5 ευρώ να πλήρωνε 10 ευρώ».

Στην Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Σκρέκας, επιδοτούμε τους λογαριασμούς για να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανατιμήσεων. Επεσήμανε ότι καλύπτεται ένα 80% της ανατίμησης στην κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού. Ο κ. Σκρέκας σημείωσε, επίσης, ότι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι 6% στην ενέργεια, που είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Δείτε βίντεο:

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, «θα δείτε ότι απορροφάται το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων», διαβεβαίωσε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπλήρωσε, εξηγώντας πως «ζητήσαμε από την Ευρώπη να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί προστασίας».

Αφού δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει απροστάτευτα τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μιας και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από αυτές είναι 7 φορές φθηνότερη.

Διαβάστε ακόμη:

«Πλώρη» για τα €50 δισ. βάζει ο κλάδος τεχνολογίας – 500.000 νέες θέσεις εργασίας

Foodlink: Σε τρία στάδια η εξαγορά του 55% της «Γενικές Μεταφορές Αθηναϊκή»

Στα …ψιλά η τεράστια διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας στον ΙΜΟ