Προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας μπορεί να εισφέρει ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2024, σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ). Η μελέτη, που παρουσιάστηκε χθες, κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου, διαπιστώνει ότι, με την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΕΕ που θα διατεθούν για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και δη του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κλάδος Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνίας (ΤΠΕ) μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας μία εκθετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με επιταχυντή την πανδημία.

Μάλιστα η επικαιροποιημένη μελέτη (η αρχική είχε συνταχθεί λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας) εκτιμά πως ο κλάδος έχει κάνει ένα «άλμα» 1 δισ ευρώ μιας και η αρχική εκτίμηση, με την ούτως ή άλλως ανοδική πορεία που είχε, ήταν ότι το 2022 θα φθάσει σε αξία τα 6,8 δισ ευρώ.

«Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών που δρουν καταλυτικά στο νέο – ψηφιακό – παραγωγικό μοντέλο στη μετά το κορωνοϊό εποχή, οι προβλέψεις επίδρασης του κλάδου στη ευρύτερη οικονομία παραμένουν επίκαιρες και επισπεύδονται», σχολίασε κατά την παρουσίαση της έρευνας ο ο Partner & Consulting Leader της Deloitte κ. Νίκος Χριστοδούλου. «Το 2022 θα ξεπεράσουμε αυτό που προσδοκούσαμε για το 2023 και εάν συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό η τάση τότε ως το 2024 ο κλάδος θα φθάσει τα 10 δισ ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδούλου. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτή η εκτίμηση έχει μία βασική προϋπόθεση: «τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ να προγραμματιστούν και να εκταμιευτούν εγκαίρως. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα ως το 2024 που θα έχουν τεθεί οι βάσεις για την ‘Ελλάδα της επόμενης μέρας’», τόνισε.

Λίγο αργότερα, μιλώντας με τη σειρά του σε πάνελ, ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), κ. Σταύρος Ασθενίδης, δεσμεύτηκε ότι εντός της επόμενης χρονιάς, θα προκηρυχθεί το 90% των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση. «Πρόκειται για μία τεράστια πρόκληση. Μιλάμε για διαγωνισμούς με έργα συνολικού ύψους 2 δισ ευρώ», υπογράμμισε.

Το στοίχημα της ταχύτητας υπογράμμισαν ως τη μεγαλύτερη πρόκληση και οι εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου. Τόσο ο κ. Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas κ. Γιάννης Μερτζάνης υπογράμμισαν ότι πολλά έργα δεν είναι ώριμα ακόμη και ότι μία ακόμη δυσκολία που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η έλλειψη καταρτισμένου ανθρωπίνου δυναμικού που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Στην έλλειψη ταλέντου με βάση τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στάθηκε μεταξύ άλλων και ο κ. Βαγγέλης Αγγελίδης, διευθύνων σύμβουλος της Profile προτείνοντας μία νέα σχέση του κλάδου με τα ελληνικά πανεπιστήμια που πρέπει να ξεπεράσουν δυσκολίες και να κατευθύνουν στην αγορά περισσότερους μηχανικούς πληροφορικής.

Διαβάστε ακόμη:

Στα …ψιλά η τεράστια διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας στον ΙΜΟ

Η Ευρώπη «χτυπά» την αιολική βιομηχανία της Κίνας με δασμούς αντιντάμπινγκ

«Ταμπουρώνεται» η Ευρώπη: Ματαιώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις στο Λονδίνο – Σε light lockdown η Γερμανία