Οικονομία

«Smart» κινήσεις και «ζεστό» χρήμα για Δημόσιο, τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

  • Κωστής Πλάντζος


Παρατείνονται επιδόματα σε ανέργους και νοικοκυριά, παρά την αναστολή ή υστέρηση πληρωμών φόρων και εισφορών, λόγω πανδημίας και lockdown στην αγορά

«Άλλα κόλπα» από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ, για να αντλήσει χρήμα που χρειάζεται το κράτος για πληρώνει επιδόματα και νέα μέτρα στήριξης, χωρίς να εισπράττει από φόρους που αναστέλλονται.

Με απανωτές πράξεις επαναγοράς (buy back) και επανέκδοσης (re-opening) υφιστάμενων Ομολογιακών εκδόσεων Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ έφεραν 2 δισ. ευρώ επιπλέον στα κρατικά ταμεία. Πριν καν βγει το Ελληνικό Δημόσιο ξανά στις αγορές για το 2021, με τις κινήσεις αυτές κατάφερε:

(i) μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 620 εκατ. ευρώ

(ii) αντικατάσταση χρέους 650 εκατ. ευρώ με διάρκεια 7,5 έτη σε περίπου 29,4 έτη

(iii) συνολική άντληση ρευστότητας, με ταυτόχρονη αύξηση των κρατικών διαθεσίμων, ύψους 2 δισ.  μέσω έκδοσης Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, λήξης 2050, δηλαδή διάρκειας 29,4 ετών.

Και επιπλέον, όπως προκύπτει και από όσα δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, σημαντική αύξηση στα κέρδη και στα κεφάλαιά τους  κατέγραψαν οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς που συμμετείχαν στις κινήσεις αυτές.

Κυρίως όμως, με τις κινήσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών κρατά πολύ υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, της τάξεως των 35 δισ. ευρώ σχεδόν, με τα οποία:

  • θα μοιράσει 1,5 δισ. ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή την άλλη εβδομάδα, σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αδημονούν. Μέχρι το βράδυ στις 20.30 είχαν υποβάλει αίτηση 725.670 επιχειρήσεις! Η συμμετοχή ξεπέρασε κατά 60% τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που ανέμενε περί τις 400.000 αιτήσεις. Μέσα στις επιπλέον 4 ημέρες της παράτασης πρόλαβαν και έστειλαν αίτηση συμμετοχής σχεδόν 240.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
  • ξεκινά νέο κύμα πληρωμών για εκμισθωτές που περιμένουν να λάβουν την αποζημίωση για τα ενοίκια που έχασαν τον Δεκέμβριο. Και θα επακολουθήσει η πληρωμή του 80% των ενοικίων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου από το Κράτος, για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές τα Χριστούγεννα.
  • θα καταβάλει επίδομα θέρμανσης σε 700.000 νοικοκυριά την άλλη εβδομάδα
  • καλύπτει πληρωμές αποζημιώσεων και εισφορών για εργαζόμενους σε αναστολή και στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Και επιπλέον παρατείνει επιδόματα σε ανέργους και νοικοκυριά, παρά την αναστολή ή υστέρηση πληρωμών φόρων και εισφορών, λόγω πανδημίας και lockdown στην αγορά.

Διαβάστε περισσότερα

Σούπερ μάρκετ: Αυτά τα προϊόντα επέστρεψαν στα ράφια – Είχαν αποσυρθεί λόγω κορωνοϊού (λίστα)

Οι επενδυτές προειδοποιούν: Bitcoin και τεχνολογικές μετοχές οι «φούσκες» της αγοράς

Γουόρεν Μπάφετ: Οι 12 καλύτερες ατάκες του για το Bitcoin – «Είναι σαν το ποντικοφάρμακο»