Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου 2023 υποδηλώνουν ότι υπάρχει λαϊκή εντολή για συνέχιση της πολιτικής και μεταρρυθμίσεις, εξηγεί η S&P Global Ratings.

«Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, η νυν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά η S&P Global Ratings δεν αναμένει ότι η επιτυχία της ΝΔ θα μεταφραστεί σε απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές έως τις αρχές Ιουλίου, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα των ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας.

«Στις 23 Απριλίου 2023, αναθεωρήσαμε τις προοπτικές μας για την Ελλάδα σε θετικές από σταθερές και επιβεβαιώσαμε τις αξιολογήσεις σε «BB+/B». Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τις αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα εντός των επόμενων 12 μηνών, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την περίοδο των προβλέψεών μας έως το 2026. Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθεί από το κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας», καταλήγει ο οίκος.

Στην προηγούμενη της έκθεσή της για την Ελλάδα η S&P Global ratings είχε επισημάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, μαζί με τη στήριξη της ΕΕ, ενέργειες που έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση εντός της ΕΕ το 2022, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας επέστρεψε σε πλεόνασμα και αναμένει περαιτέρω δημοσιονομικές βελτιώσεις τα επόμενα χρόνια. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια και προσδοκά ότι αυτή η αυξητική τάση θα συνεχιστεί με αρωγό τα 30,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, αναθεώρησε τις προοπτικές για την Ελλάδα σε θετικές από σταθερές και επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις σε BB+/B.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη προγραμματισμένη επανεξέταση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου 2023 από την S&P Global Ratings.

Διαβάστε ακόμη

DBRS: «Κλειδί» το αποτέλεσμα των εκλογών για νέα αναβάθμιση της Ελλάδας

Goldman Sachs: Οι μετεκλογικοί καταλύτες για τις ελληνικές τράπεζες

Οι δημοσκόποι… τα έπαιξαν, το Μαξίμου ετοιμάζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ «βουρλίζεται», το ΠΑΣΟΚ… ερωτάται και η αγορά ανασταίνεται!

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ