Ο οίκος Standard & Poor’s επισημαίνει ότι ο ισχυρός τουρισμός και η αύξηση των μη τουριστικών εξαγωγών θα στηρίξουν τη συνεχή αναπτυξιακή υπεραπόδοση των μεσογειακών χωρών της ευρωζώνης έναντι των αντίστοιχων χωρών του βορρά.
«Η μεταποίηση ακμάζει στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ οι υψηλής αξίας μη τουριστικές υπηρεσίες ενισχύουν την ανάπτυξη στην Κύπρο, την Κροατία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Η τάση αυτή οδηγεί σε μια πιο βιώσιμη και διαφοροποιημένη οικονομία με γνώμονα τις εξαγωγές. Τα φωτεινά σημεία της στάσιμης Ευρωζώνης ήταν σε μεγάλο βαθμό τα νότια μέλη της, ιδίως τα περισσότερα από τα εννέα κράτη του λεγόμενου Club Med (Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία, καθώς και η Γαλλία και η Ιταλία)», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Οι δύο βασικοί λόγοι πίσω από αυτή την τάση είναι:
1. Πρώτο, οι σχετικά ισχυρότεροι ισολογισμοί του ιδιωτικού τομέα τους, τόσο σε σύγκριση με τους βόρειους ομολόγους τους, αλλά όσο και σε σύγκριση με τα επίπεδα προ της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
2. Δεύτερο, οι βελτιωμένες εξαγωγικές επιδόσεις τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά, όπου βλέπουμε όχι μόνο άνθηση του τουρισμού, αλλά και αυξανόμενη διαφοροποίηση των εξαγωγών.
Η πανδημία αποκάλυψε τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από τον τουρισμό
«Η πανδημία οδήγησε σε ξαφνική διακοπή των τουριστικών αφίξεων, επηρεάζοντας δυσανάλογα τα νότια μέλη της Ευρωζώνης. Κατά μέσο όρο, τα εννέα κράτη του Club Med βασίστηκαν στα ταξίδια και τον τουρισμό για το 26% των εσόδων από εξαγωγές το 2019, σε σύγκριση με το 11% για τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι αριθμοί των τουριστών φαίνεται ότι είναι πιθανό να ξεπέρασαν πέρυσι τα προ της πανδημίας επίπεδα σε όλα τα κράτη μέλη του Club Med. Η ταυτόχρονη άνοδος της αύξησης των μη τουριστικών εξαγωγών αποτελεί καλό σημάδι για την υγεία και την ποιότητα της ανάκαμψης στα εννέα κράτη του Club Med. Η σημαντική χρηματοδότηση του πακέτου της ΕΕ NextGenEU έχει σαφώς διαδραματίσει επίσης ρόλο στην εγχώρια ανάκαμψη. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η επιτυχία του τομέα των μη τουριστικών εξαγωγών οφείλεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στη στροφή προς την εξωτερική ζήτηση μετά την κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσίου χρέους και τις επιπτώσεις των προηγούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις ήταν πιο έντονες στις χώρες του προγράμματος πρώην ΕΕ/ΔΝΤ, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος» εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.
«Στη Μεσόγειο, η κρίση της ευρωζώνης θα συνεχίσει να ρίχνει μια μακρά σκιά. Οι αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων στην ευρωζώνη δεν έχουν ακόμη ανακάμψει στο επίπεδο που ήταν στις αρχές του 2010, αντανακλώντας, μεταξύ άλλων παραγόντων, τους ακόμη υποβαθμισμένους δημόσιους ισολογισμούς, οι οποίοι όμως ανακάμπτουν. Παρόλα αυτά, οι αξιολογήσεις των κρατών βελτιώνονται τουλάχιστον από το 2015. Στις 20 Οκτωβρίου 2023, η Ελλάδα έγινε το τελευταίο μέλος της ευρωζώνης που επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ επί του παρόντος έχουμε θετικές προοπτικές για τις αξιολογήσεις πέντε από τα 20 κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Club Med. Παρά τις διαδοχικές αναβαθμίσεις για τα περισσότερα από τα κράτη του Club Med τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα μεταξύ των σημερινών αξιολογήσεων και των προηγούμενων κορυφών. Το 2024, η S&P Global Ratings βελτίωσε τις αξιολογήσεις της Κροατίας, της Κύπρου (δύο φορές) και της Πορτογαλίας, ενώ η Γαλλία ήταν το μόνο μέλος που υπέστη υποβάθμιση. Ο μέσος όρος της κρατικής αξιολόγησης του Club Med είναι περίπου 1,5 βαθμίδα κάτω από το επίπεδο του 2010, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες πάνω από το ιστορικά χαμηλότερο σημείο για τον όμιλο, το οποίο ήταν τον Ιούνιο του 2013, όταν η Κύπρος χρεοκόπησε. Τέσσερα από τα εννέα κράτη του Club Med έχουν σήμερα θετικές προοπτικές. Οι αξιολογήσεις μας για την Κροατία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία έχουν θετικές προοπτικές, σηματοδοτώντας αυξημένη πιθανότητα περαιτέρω αναβαθμίσεων κατά τους επόμενους 12-24 μήνες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προοπτικές μας για την υπόλοιπη ευρωζώνη, όπου μόνο η Ιρλανδία (η οποία είναι επίσης χώρα μετά το πρόγραμμα της ΕΕ/του ΔΝΤ) έχει θετικές προοπτικές», καταλήγει η Standard & Poor’s.
Διαβάστε ακόμη
MLS Πληροφορική: Τον Απρίλιο σε νέο σφυρί τα κεντρικά γραφεία στη Θεσσαλονίκη (pics)
Τράπεζα Κύπρου: Ανεβάζει τον πήχη στα 7,1 ευρώ η Euroxx – Αξιολόγηση overweight
Τράπεζα Πειραιώς: Αύξησε την τιμή στόχο η UBS – Διατηρεί τη σύσταση buy
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα