«Ακίνητα υπάρχουν, το ερώτημα είναι πως θα τα δώσουμε, ώστε να πέσουν στην αγορά», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στo Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ερωτηθείς αν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσω του οποίοι νέοι 25-39 ετών μπορούν να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με χαμηλότοκο δάνειο.

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη υπάρχουν 800.000 κλειστά ακίνητα και την ίδια ώρα οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι δυνητικά δικαιούχοι του προγράμματος, δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο ακίνητο αναδεικνύοντας το πρόβλημα στις 24 Απριλίου, το οποίο αποτελεί «πονοκέφαλο» και για τις τράπεζες που έχουν ζητήσει να γίνουν αλλαγές στο πρόγραμμα.

Ιδιαίτερα αιχμηρός για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» σε ότι αφορά τα διαθέσιμα ακίνητα είναι ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ) καθώς στο λεκανοπέδιο μόνο το 32,61% των κατοικιών, ήτοι 14.899 επί συνόλου 45.685 κατοικιών, πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Να είναι, δηλαδή, αξίας ως 150.000 ευρώ και παλαιότητας άνω των 15 ετών.

Μεγαλύτερο πρόβλημα στα βόρεια προάστια

Η δυσκολία εύρεσης κατοικίας εντοπίζεται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Μάλιστα ο Σύλλογος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι δεν υπάρχουν  αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν για την αρχική φάση του εγχειρήματος, πολύ περισσότερο για τη συνέχεια καθώς η σκέψη του Υπουργείου είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί (σήμερα ο προϋπολογισμός είναι 500 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε ακόμα

Τα exit polls της πρώτης κάλπης, τα πάρτι της Αράχωβας, η MIG και ο διαγωνισμός για τη Βουλιαγμένη

Μύκονος: Αν και ημιτελής, βίλα στην Άνω Μερά βγαίνει στο σφυρί με τιμή 1,2 εκατ. ευρώ! (pics)

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Σε «Συμπληγάδες» εκλογών ανάπτυξη και πλεονάσματα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ