«Βουτιά»  -αλλά πολύ μικρότερη από όσο έδειχναν έως τώρα όλα τα προηγούμενα στοιχεία- καταγράφει η ελληνική Οικονομία λόγω Πανδημίας. Ακόμα και με  ύφεση 11,7% στο γ΄τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, από την αρχή του έτους μέχρι και τον Σεπτέμβριο η ύφεση του 2020 συνολικά ανήλθε σε 8,8%, δηλαδή όσο σχεδόν είχε προϋπολογιστεί από την κυβέρνηση όταν ξέσπασε η κρίση. Δείχνει έτσι αξιόλογες αντοχές, παρά την μεγαλύτερη έκταση και ένταση της κρίσης, εν σχέσει με όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί πριν μισό χρόνο, την Άνοιξη του 2020.

Η ελληνική οικονομία αντέχει αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας: 

«Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 3ο τρίμηνο του 2020. Αυτά αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Δυναμική που αποδεικνύεται από την εξέλιξη του ΑΕΠ, τόσο την περυσινή χρονιά όσο και το 1ο τρίμηνο του 2020.

Συγκεκριμένα, το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη τελικά το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι οι αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας ξεκίνησαν εκείνη την περίοδο.

Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα στοιχεία για το 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους.

Στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία κινήθηκε, το εννεάμηνο του 2020, σε μονοψήφια ύφεση.

Εξαιτίας όμως της μεγάλης αβεβαιότητας που συνοδεύει τη λειτουργία της οικονομίας τον μήνα Δεκέμβριο, το Οικονομικό Επιτελείο δεν θα μεταβάλει τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού για το 2020, παρά το γεγονός ότι τα προσωρινά στοιχεία προϊδεάζουν για χαμηλότερη ετήσια ύφεση.

Παράλληλα, θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο απαιτηθεί, και μέσα στο 2021, προκειμένου να ξεπεράσουν την παρούσα δοκιμασία με το μικρότερο δυνατό κόστος, και να μπορέσουν να ανακάμψουν όσο ταχύτερα γίνεται» αναφε΄ρει σε ανακοίνωσή του ο υπ. Οικονομικών.

Τα νέα δεδομένα και με μετά και την νέα ανακοίνωση είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ:

– αναθεωρεί την αρχική (προσωρινή) μέτρηση για το α΄ τρίμηνο, στα τέλη του οποίου όταν ξεκίνησε η Πανδημία: αντί για ύφεση 0,9% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο, τελικώς καταγράφεται Ανάπτυξη 0,4%!  Το στοιχείο αυτό ακυρώνει και την όλη συζήτηση εάν η ύφεση στη χώρα είχε ξεκινήσει πριν την Πανδημία ή όχι.

– αναθεωρεί τη μέτρηση και για το β΄τρίμηνο, με βάση νεώτερα στοιχεία. Και τελικώς ανακοινώνει πως η ύφεση στην καρδιά του α΄ κύματος ήταν 14,2% και όχι 15,2%!

– συνολικά έτσι στο α΄εξάμηνο η ύφεση ήταν 7% και όχι 8%  όπως ως τώρα θεωρείτο

– για το γ΄τρίμηνο (πριν το νέο lockdown του δ΄τριμήνου όμως) η ύφεση δείχνει να περιορίζεται και άλλο, σε 11,7% από 14,2%  στο β΄τρίμηνο.

Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

  • Τριμηνιαίες μεταβολές
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.

  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 10,4% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 39,2%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 12,2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,4%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019.

  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 44,9% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80,0%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 6,4% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 18,1%.

Διαβάστε ακόμη

Διάγγελμα για το άνοιγμα της αγοράς μόνο με καθαρό σχέδιο και ορίζοντα

Ο Θωμάς (ωραίος με χρέος και Porsche), τα στελέχια της Εθνικής και το «παστέλι» του Ολλανδού!

Ελλάκτωρ: «Eμφύλιος» μέχρι τέλους για τον έλεγχο του ομίλου