Οικονομία

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα περνάει από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή

  • newsroom


Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών για την κύρωση από τη Βουλή της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ σχετικά με τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού

Ως ένα ακόμα βήμα προς την περαιτέρω τόνωση της αξιοπιστίας, την ισχυροποίηση του κύρους και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την κύρωση από τη Βουλή της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού (New Arrangements to Borrow – NAB).

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι διευθετήσεις αυτές θεσπίστηκαν -για πρώτη φορά- το 1997, προκειμένου το ΔΝΤ να είναι σε θέση να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά τον ρόλο του στο διεθνές νομισματικό σύστημα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων.

Μέχρι σήμερα 38 κράτη και οργανισμοί συμφώνησαν να παράσχουν πόρους στο ΔΝΤ, ενώ το ποσό της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 1.681,2 εκατ. SDR, δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

Με την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, η Ελλάδα «δηλώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει μελλοντικά, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πόρους, οι οποίοι αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το προβλεπόμενο στη συμφωνία ποσό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση του οικονομικού συστήματος», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Τόνισε δε ότι «η Ελλάδα από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει -αποτελεσματικά- τον σκοπό λειτουργίας του».

Διαβάστε ακόμη

ΠΟΜΙΔΑ: Παγίδα φόρων και προστίμων οι βεβαιώσεις ΤΑΠ

FT: H EKT αναζητά τρόπους για να παρατείνει την αγορά ελληνικών ομολόγων

ΟΑΕΔ – Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Για ποιες σχολές ξεκινούν οι αιτήσεις