Οικονομία

FT: H EKT αναζητά τρόπους για να παρατείνει την αγορά ελληνικών ομολόγων

  • newsroom


Με βάση τα σημερινά δεδομένα το PEPP θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022

Τρόπους για να παρατείνει την αγορά ελληνικών ομολόγων, αναζητά η ΕΚΤ, σύμφωνα δημοσίευμα των Financial Times που επικαλούνται δηλώσεις αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ σκοπεύει να διατηρήσει την αγορά ελληνικού δημοσίου χρέους και μετά από τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) που εισήγαγε από την έναρξη της πανδημίας με στόχο τη στήριξη των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι πριν το έκτακτο πρόγραμμα PEPP τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν δεκτά από την ΕΚΤ, καθώς η χώρα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα στην πιστοληπτική της αξιολόγηση, παρά το γεγονός των τελευταίων συνεχών αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι το πρόγραμμα έκτακτων αγορών ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ θα λήξει τον Μάρτιο.

Οι FT επικαλούνται τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τα οποία εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αναζητήσει τρόπους ώστε να διατηρήσει τουλάχιστον ένα μέρος της ευελιξίας που παρέχει το PEPP.

Ένα από τα μέλη δήλωσε ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται επίσης τρόπους για να συνεχίσει να αγοράζει το ελληνικό δημόσιο χρέος, το οποίο διαφορετικά θα αποκλείονταν από τον κανόνα της για αγορά ομολόγων που διαθέτουν επενδυτική βαθμίδας – και είναι ένας ακόμα περιορισμός που ανεστάλη στο πλαίσιο του PEPP.

Ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα σχέδια της ΕΚΤ για τη διατήρηση ή επέκταση των αγορών ομολόγων αναμένεται να συναντήσουν την αντίθεση των πιο συντηρητικών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Γερμανός Γιενς Βάιντμαν και ο Ολλανδός Κλας Νοτ.

Διαβάστε ακόμα:

Ο πόλεμος των λιμανιών: Η Βαλένθια βάζει πλώρη να ξεπεράσει τον Πειραιά

Φυσικό αέριο: Η ρωσική Gazprom δεν θα αυξήσει την τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω της Ουκρανίας τον Νοέμβριο

ΠΟΜΙΔΑ: Παγίδα φόρων και προστίμων οι βεβαιώσεις ΤΑΠ