Μπορεί η Ελλάδα να έχει “κλειδώσει”, φέτος, περίπου 4 δισ. ευρώ, ως προκαταβολή από τα 30,5 δις ευρω που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά όπως είπε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξηθεί το ποσό αυτό.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 30,5 δις ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει πλήρως τα δάνεια 12,7 δις ευρω του Ταμείου που θα κατευθύνουν στον ιδιωτικό τομέα δημιουργώντας (μαζί με την μόχλευση) έναν επενδυτικό χώρο 57,2 δις ευρώ. Η εκταμίευση των πόσων θα ξεκινήσει μέσα στο 3ο τρίμηνο του 2021 με μια προκαταβολή της τάξης των 4 δις ευρώ, αν και όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί το ποσό αυτό. Αν τελικά αυξηθεί η , τότε θα αλλάξει ισόποσα και η κατανομή των κονδυλίων 5,3 δις ευρω που δικαιούται η η χώρα για κάθε χρόνο έως το 2026

Σύμφωνα με το κ. Σταϊκούρα εν μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου – ακόμα και από το σκέλος των επιχορηγήσεων (περίπου 1,5 δις ευρώ)- θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε τα εξής έργα:

  • Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκατ ευρω

  • Την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος για εναλλακτικές μορφές (υγεία γαστρονομία κλπ) με 260 εκατ ευρω

  • Την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα με 250 εκατ ευρω

  • Το νέο πρόγραμμα εξοικονομώ με 450 εκατ ευρω που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης οτι από τα 33.135 δάνεια που δόθηκαν μεσώ του ΤΕΠΙΧ και του εγγυοδοτικού προγράμματος τα 23.417 (δηλαδή το 71%) κατευθύνθηκε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 0 – 10 εργαζόμενους.

Τέλος αναφέρθηκε στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία λέγοντας πως οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι 20% περισσότερες από όσες θα γίνονταν ούτως η άλλως χωρίς το Ταμείο. Επίσης λόγω των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΑΕΠ θα τρέξει εφέτος με ρυθμό 3,6% αντι 2,4% που θα περιορίζονταν χωρίς τους ευρωπαϊκούς πόρους. Μάλιστα, η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ μέχρι το 2026 υπολογίζεται σε 7% Επίσης το Ταμείο αναμένεται να συμβάλει στην δημιουργία 180.000 με 200.000 νέων θέσεων εργασίας (επιπλέον 4% στην απασχόληση).

Αλ Πατέλης: «Προχωράμε σε αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις»

Η Ελλάδα πρέπει να καλύψει το κενό των επενδύσεων που υπάρχει τόνισε ο Αλέξης Πατέλης επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επισημαινωντας πως «προχωράμε σε αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο για να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις».

Για το ζήτημα της γραφειοκρατίας τόνισε πώς “υπάρχουν απτά παραδείγματα πώς ελαχιστοποιείται και πλέον οι επενδυτές βλέπουν ότι η Ελλάδα υλοποιεί το οικονομικό της πρόγραμμα.Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να άρουμε τα εμπόδια που υπάρχουν για να προχωρήσουν οι επενδύσεις και τα μεγάλα έργα”.

Για το ενδεχόμενο μιας νέας δημοσιονομικής εκτροπής ο κ. Πατέλης είπε πως παρά την επιβάρυνση του προϋπολογισμού λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, «τα μέτρα που πήραμε για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών ήταν απολύτως κοστολογημένα».

Η κυβέρνηση  όπως είπε, “προχωράει σε δομικές αλλαγές, μείωση της φορολογίας και καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας, έτσι ώστε να απελευθερώσει πόρους για να και να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της αγοράς”.

Τρισέ: Η κρίση μπορεί να αποδειχτεί επιταχυντής της ευρωπαϊκής οικονομίας

Ο Jean– Claude Trichet, Πρόεδρος για την Ευρώπη της Τριμερούς Επιτροπής και πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε τρία στοιχεία που σχετίζονται με την κρίση. Η ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση που έχει και μας έκανε να ανακαλύψουμε αδυναμίες που ήδη είχαμε, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση μπορεί να αποδειχτεί επιταχυντής της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πανδημία ήρθε να ενδυναμώσει αυτά τα οποία θεωρούμε σημαντικά, τόνισε ο Jean–Claude Trichet, και εκτίμησε ότι πριν τον covid ήμασταν σε πιο αδύναμη θέση σε σχέση με το πώς ήμασταν πριν τη Lehman Brothers. Μετά την πανδημία, είπε, δεν είχαμε πολλά περιθώρια κινήσεων σε σχέση με το 2008. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να είναι πολύ σημαντικές για την ΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η κρίση επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση, την ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και βελτιώνει τις προοπτικές πολλών τομέων της οικονομίας.

ΥΠΟΙΚ Λουξεμβούργου: Η κρίση του κορωνοϊού θα είναι «V crisis»

Ο Yπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna, τόνισε ότι η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη χώρα υποφέρει από την πανδημία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κρίση του κορωνοϊού θα είναι «V crisis», δηλαδή μετά τη βαθιά ύφεση θα έρθει μεγάλη ανάκαμψη. Όπως εξήγησε, η πανδημία έδειξε πολλές αδυναμίες για τις οικονομίες μας. Για παράδειγμα, μας έδειξε ότι όσοι είχαν ακόμα αμφιβολίες για την κλιματική αλλαγή έκαναν λάθος. αλλά και ότι η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητη και, μάλιστα, είναι μέρος της λύσης. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη δράση για την προστασία του πλανήτη, ότι η ΕΕ κινητοποίησε τεράστια κεφάλαια που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά και με προσοχή, όμως, όπως χαρακτηριστικά, είπε η ΕΕ είναι πολύ πίσω στην ψηφιοποίηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να προλάβουμε την εξέλιξη. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να πάρουμε το μάθημα της κρίσης του 2008 και της πανδημίας: «Το 2008 βιαστήκαμε να επαναφέρουμε τους προϋπολογισμούς μας -και ίσως τότε είχαμε δίκιο – όμως τώρα δεν πρέπει να επαναλάβουμε αυτό το λάθος. Και δε θα το κάνουμε, πρέπει να δώσουμε έμφαση στις επενδύσεις».

Μαρία Δεμερτζή (Bruegel): Πιθανή αύξηση επιτοκίων ίσως δυσκολέψει την Ελλάδα

Η Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στο Βέλγιο, ανέλυσε τις προοπτικές του πληθωρισμού σε όλον τον κόσμο και ανέφερε πως ίσως στις ΗΠΑ ενισχυθεί, όμως τόνισε ότι δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για την ΕΕ. Ωστόσο, αν δούμε λίγο πληθωρισμό, δεν είναι κακό, καθώς θα δείξει ότι η οικονομία αναπτύσσεται, είπε. Πρόσθεσε τέλος, ότι αν χρειαστεί αύξηση επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού, αυτό ίσως δυσκολέψει χώρες όπως η Ελλάδα –με υψηλό χρέος– καθώς θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Διαβάστε ακόμη

Η μεγάλη συμπάθεια του σκύλου Peanut, η διάσωση της Notos Com και τα πλάνα της Τράπεζας Πειραιώς για τα καράβια της MIG

Προς εξωδικαστικό συμβιβασμό 2.000 αντιδικίες πολιτών με την εφορία

Prodea: Στο «τραπέζι» επενδύσεις σε ακίνητα 400 εκατ. ευρώ με μεγάλο «άνοιγμα» και στα logistics