Έργα προϋπολογισμού άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ θα αναλάβει σε πρώτη φάση η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ (Project Preparation Facility – PPF), όπως αποκάλυψε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε ημερίδα που πραγματοποίησε το Υπερταμείο με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο ρόλος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και η Στρατηγική κατεύθυνσης προς το μέλλον» στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητες του συγκεκριμένου μηχανισμού κατά την ημερίδα του Υπερταμείου στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σταμπουλίδης υπογράμμισε ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα είναι το απαραίτητο «εργαλείο» για κάθε δημόσιο φορέα, Αρχή, υπουργείο, τοπική αυτοδιοίκηση κοκ για την επίσπευση μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων και την απορρόφηση πόρων (από το Ταμείο Ανάκαμψης ως το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ κοκ).

Με αυτόν ουσιαστικά θα επιχειρηθεί ένα bypass στους σκοπέλους της ελληνικής γραφειοκρατίας, αναλαμβάνοντας το ΤΑΙΠΕΔ να τρέξει τα projects εξαιρετικής σημασίας – και όχι μόνο – απ’ τις μελέτες, τις αδειοδοτήσεις, τους διαγωνισμούς κοκ, για έργα.

«Είμαστε ήδη σε συζητήσεις και σε λίγο θα ανακοινωθεί η πρώτη λίστα τέτοιων έργων», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης. «Θα είναι έργα με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Μονάδες υγείας, φράγματα ή άλλες υπηρεσίες με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα», υπογράμμισε.

Σε ο,τι αφορά τη διαδικασία, όπως εξήγησε ο κ. Σταμπουλίδης η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων θα λειτουργεί με δύο βασικές προσεγγίσεις.

«Αφενός οι δικαιούχοι, όπως υπουργεία, περιφέρειες, η ίδια η ΕΕΣΥΠ, θα μπορούν να επιλέξουν ποια έργα θέλουν να εντάξουν είτε μέσω του Μηχανισμού είτε μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων και να θελήσουν να τα χαρακτηρίσουν ‘έργα εθνικής στρατηγικής σημασίας’. Η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή θα αξιολογεί αυτή την πρόταση και αργότερα μπορεί να αναθέτει απευθείας σε εμάς την διαδικασία ωρίμανση αυτών των έργων. Τη μελέτη, την αδειοδότηση, προσεχώς και την προκήρυξη του διαγωνισμού, της παρακολουθησης του κοκ», σημείωσε ο κ. Σταμπουλίδης. «Ο δεύτερος δρόμος θα είναι να ζητήσει κάποιος, εφόσον ενταχθεί σε κάποιο απ’ τα χρηματοδοτικά προγράμματα, απευθείας τη στήριξη του ΤΑΙΠΕΔ. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογεί την πρόταση και εφόσον πρόκειται για πρόταση με έντονο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο και αποτύπωμα θα αποφασίζει να συμβάλει στην ωρίμανση του έργου», πρόσθετε.

Ο κ. Σταμπουλίδης μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει το Ταμείο όλα αυτά τα χρόνια προς όφελος της οικονομίας. «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αν δεν τα αξιοποιήσουμε τώρα δυστυχώς θα σβήσουν μέσα στο χρόνο. Κι αυτό θα είναι κρίμα», υπογράμμισε. «Το Ταμείο έχει ‘παλέψει’ να βρει σοβαρά στελέχη να μπορούν να ωριμάζουν διαδικασίες και δεν χρωστάει ούτε ευρώ σε συνεργάτες του στην αγορά. Άρα έχουμε εμπειρία στην ωρίμανση απαιτητικών έργων, από δρόμους ως λιμάνια και γενικά βαριές υποδομές. Έχει ευελιξία και ταχύτητα στην πρόσληψη συμβούλων, κάτι που δεν έχουν οι δημόσιοι φορείς. Έχουμε επίσης ταχύτητα στη διενέργεια διαγωνισμών. Επίσης αποδείχθηκε ότι συντονίζει σοβαρά και πετυχημένα τα έργα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του. Και έπειτα από τόσα χρόνια εξοικείωσης με δημόσιες υπηρεσίες θα είναι σε γνώριμο περιβάλλον για να αφομοιώσει και να κινητοποιήσει φορέα για το πρότζεκτ. Τέλος είναι απ’ τις λίγες εταιρείες που προωθεί παράλληλα ατζέντα βιώσιμης ανάπτυξης. Επί της ουσίας θέλουμε να καταλάβει ο δικαιούχος που θα χτυπήσει πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ, ότι θα σταματήσει να τον απασχολεί η εσωτερική γραφειοκρατία και η κάθε διαδικασία», κατέληξε.

 

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Στα 16,6 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για το 2021

διαΝΕΟσις: Tελευταία η Ελλάδα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων στην ΕΕ

«Ψαλίδι» στους φόρους με 18 e-αποδείξεις – Ποιες θα μετρούν διπλά