Άνοιξε η «ομπρέλα» προστασίας για τους δανειολήπτες οι οποίοι από τον περασμένο Ιούλιο έχουν δει τις δόσεις των δανείων τους να εκτοξεύονται λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων, με βάση την απόφαση που ελήφθη τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, με τους τραπεζίτες.

Η σχετική τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί πολύ σύντομα, θα αποτυπώνει την αύξηση κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, επιτρέποντας τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μιας μεγάλης μερίδας δανειοληπτών που αν και το τελευταίο 10μηνο αντιμετωπίζουν πράγματι δυσκολία στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, με τον κίνδυνο αυτά να «κοκκινίσουν» να είναι πλέον ορατός, εντούτοις δεν δικαιούνταν να λάβουν την επιδότηση, καθώς δεν θεωρούνταν ευάλωτοι. Έτσι οι ωφελούμενοι δανειολήπτες θα φτάσουν τις 55.000 με 60.000.

Κυβέρνηση και δανειολήπτες, ουσιαστικά αυξάνουν την περίμετρο όσων μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει επιδότηση ίση με το 50% της συνολικής επιβάρυνσης για ένα 12μηνο.

Παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023 η προθεσμία υποβολής των σχετικών αιτήσεων, που κανονικά έληγε στις 30 Απριλίου.

Τι θα γίνει για όσους απορρίφθηκε η αίτηση

Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους γιατί ξεπερνούσαν τα όρια (εισόδημα ή/και περιουσία), θα έχουν τη δυνατότητα επανυποβολής της αίτησης, με βάση τα νέα όρια. Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις για 14.000 δανειολήπτες που ξεκίνησαν άλλα δεν ολοκλήρωσαν την αίτησή τους, καθώς συνειδητοποίησαν ότι είναι εκτός της περιμέτρου, αλλά και για άλλους 1.600 που «κόπηκαν» από την πλατφόρμα ως μη ευάλωτοι.

Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης είναι 30ή Ιουνίου 2022 και η επιδότηση είναι για διάστημα 12 μηνών και αφορά σε στεγαστικά δάνεια ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων, με εμπράγματη ασφάλεια στην πρώτη κατοικία.

«Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος, εκδίδοντας τη βεβαίωση ευάλωτου με τα διευρυμένα, πλέον, κριτήρια», όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι τράπεζες πέραν του προγράμματος επιδότησης έχουν ενεργοποιήσει την «εργαλειοθήκη» τους ώστε να διευκολύνουν δανειολήπτες που βλέπουν τις δόσεις τους να είναι «παραφουσκωμένες» λόγω επιτοκίων.
Κατά περίπτωση προτείνουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής – εφόσον υπάρχουν περιθώρια που σχετίζονται κυρίως με την ηλικία του δανειολήπτη –  και γενικότερα ρυθμίσεις που δεν αλλάζουν το status του δανείου.

Ενδεικτικά, σε δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούνιο τα 536 ευρώ. Μετά και την τελευταία αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η δόση έχει εκτοξευτεί στα 723 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μία επιβάρυνση της τάξεως των 188 ευρώ/μήνα, με την επιδότηση από πλευράς των τραπεζών να υπολογίζεται στα 94 ευρώ/μήνα.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Ευνοϊκή συγκυρία οι εκλογές στην Ελλάδα για τις τράπεζες

ΥΠΟΙΚ: Εμπαιγμός για την κοινωνία οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Όσα πρέπει να ξέρετε σε 67 ερωτήσεις και απαντήσεις – Οδηγός (γράφημα)