του Κωστή Πλάντζου

Τα πάνω – κάτω στη λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν και να ολοκληρωθούν μέσα σε 40 μέρες, προκειμένου για να κλείσει η συμφωνία ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα και καταγράφουν ποια από τα 88 προαπαιτούμενα προλαβαίνει η κυβέρνηση να παραδώσει άμεσα, καθώς και ποια μπορεί να παραμείνουν ανοικτά προς παρακολούθηση στη συνέχεια μετά τη λήξη του 3ου Προγράμματος.
 
Το Euro Working Group με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κυρίου Γιώργου Χουλιαράκη θα συνεδριάσει απόψε για να μεθοδεύσει τα επόμενα βήματα που θα απαιτηθούν για να υπάρξει τεχνική συμφωνία (SLA) στο συμβούλιο Eurogroup στις 24 Μαΐου και συνολική συμφωνία στα αμέσως επόμενα (21 Ιουνίου ή 12 Ιουλίου το αργότερο).

Διάθεση όλων των πλευρών είναι να διευκολύνουν την κυβέρνηση για τελειώσουν οι συζητήσεις το ταχύτερο δυνατόν. Πρόθεση όμως του ΔΝΤ, της Γερμανίας και τουλάχιστον 10 ακόμη κρατών-μελών είναι να συνδέσουν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα παραμείνουν εκκρεμή, με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 11,7 δισ. ευρώ προς την χώρα μας, αλλά και με το «εργαλείο» της υπερ-ενισχυμένης εποπτείας που θα αποφασιστεί για την μετά-Μνημόνιο εποχή, όπως αποκάλυψε η επιστολή Σεντένο και πρότεινε ο Επίτροπος Μοσκοβισί στο πρόσφατο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Σήμερα επίσης καταφτάνει στην Αθήνα έρχεται και η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί. Στόχος της είναι να δώσει σήμα για ταχύτερη πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds, αλλά και να εποπτεύσει την πρόοδο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που πρέπει να φτάσουν στις 130.000 ως το 2021.

Παράλληλα, για να διευκολύνουν και το ΔΝΤ να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, οι δανειστές συζητούν μιαν light επιμήκυνση των ωριμάνσεων του βραχυπρόθεσμου δημοσίου χρέους κατά περίπου 10-12 έτη, όπως αποκάλυψε η έκθεση της HSBC για τη χώρα μας.

Στα δύσκολα μέτωπα της τέταρτης αξιολόγησης που θα τεθούν στις συζητήσεις που ξεκινούν στο Χίλτον, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων-  οι μειώσεις στις συντάξεις η πορεία του επανυπολογισμού τους, οι επικείμενες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για προστασία της κύριας κατοικίας, η πώληση λιγνιτικών μονάδων, αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ –ζήτημα το οποίο μπορεί να τραβήξει χρονικά έως το καλοκαίρι ή και το τέλος του προγράμματος.