Οικονομία

Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα – Νέα έξοδος στις αγορές

  • newsroom


Δόθηκε ήδη εντολή στις εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα να «τρέξουν» την έκδοση

Στην έκδοση 30ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό δημόσιο με λήξη τον Ιανουάριο του 2052.  Ηδη έχει δοθεί εντολή (mandate) από τον ΟΔΔΗΧ στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα να «τρέξουν» την έκδοση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον και αναλόγως με τις συνθήκες των αγορών.

Στον ΟΔΔΗΧ επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το θετικό κλίμα στις αγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι επιταχύνει τις αγορές ομολόγων.

Μετά από μια 10ετία βαθιάς κρίσεως και εξόδου από τις αγορές, η Ελληνική Δημοκρατία επιστρέφει, με βαθμολογία Ba3 (Moody’s – σταθερές προοπτικές) / BB- (S&P – σταθερές προοπτικές) / BB (Fitch – σταθερές προοπτικές) / BBL (DBRS – σταθερές προοπτικές). Της λείπει όμως ένα 30ετές ομόλογο αναφοράς, καθώς αυτή τη στιγμή σε διαπραγμάτευση βρίσκονται με μέγιστη διάρκεια 25ετίας, το οποίο διαπραγματεύεται σήμερα κάτω από 1,37%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το νέο 30ετές ομόλογο αναφοράς θα εκδοθεί σε άυλη καταχωρημένη μορφή με ημερομηνία λήξης Ιανουαρίου 2052. Η έκδοση (κοινοπρακτική συναλλαγή) θα πραγματοποιηθεί, όπως αναφέρθηκε υπό τον όρο των συνθηκών στις αγορές, δηλαδή άμεσα αν δεν συμβεί κάτι που θα ανατρέψει την τρέχουσα εικόνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βιβλίο προσφορών μπορεί να ανοίξει ακόμα και αύριο.

Σημειώνεται πως ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ προβλέπει δανεισμό συνολικού ύψους 10 – 12 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές ομολόγων έως το τέλος του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή θα είναι η 5η φορά που βγαίνει η Ελλάδα ξανά στις αγορές μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πριν από σχεδόν 2 μήνες δανείστηκε και με 10ετές ομόλογο ύψους 3,5 δις ευρώ και το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της χώρας, μόλις 0,85% (το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης).

 

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν, Κάρολος και Μεντβέντεφ εν Αθήναις, η μεγάλη μέρα της Τρ. Πειραιώς, τα ακίνητα Γουλανδρή και Εφραίμογλου και τα εξώδικα των «Μπάκων»!

Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη έναντι 18 εκατ. ευρώ

Ενοίκια: Έως το τέλος της εβδομάδας οι αποζημιώσεις Ιανουαρίου