Ψυχρολουσία για την κυβέρνηση η νέα αναβολή στη λήψη απόφασης του ΚΑΣ για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης – «Δεν θα δεχθούμε σκόπιμη κωλυσιεργία» διαμηνύει το Μαξίμου – Με τις φωτιές του καλοκαιριού…«κάηκε» και η επένδυση στη Ζάκυνθο

Συνεχίζεται η περιπέτεια της επένδυσης στο Ελληνικό και μαζί με αυτή και η δοκιμασία όλου του αφηγήματος περί επενδυτικού παραδείσου στην Ελλάδα, που έχει επιστρατεύει εσχάτως η κυβέρνηση για να πείσει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και έρχεται με φουλ ρυθμούς η ανάπτυξη.

Η χθεσινή, τρίτη αναβολή στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικού χώρου μίας έκτασης του πρώην αεροδρομίου, παρατείνει το τέλμα και την αβεβαιότητα γύρω από το μεγάλο πρότζεκτ, ενώ έρχεται να επιβεβαιώσει και τα συμπεράσμα της έρευνας του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που, καθώς φαίνεται, διώχνει επιχειρήσεις και επενδύσεις από την Ελλάδα.

Η έκπληξη για την κυβέρνηση ήταν πολύ δυσάρεστη. Αφενός δεν ανέμενε ότι θα υπάρξει νέα αναβολή – προσδοκούσε ότι αυτή τη φορά το θέμα θα τελείωνε και φυσικά με θετική απόφαση, που θα ξεμπλόκαρε την όλη υπόθεση και θα έδινε το πράσινο φως για την υλοποίηση της επένδυσης.

Αφετέρου δεν περίμενε ότι στο πλευρό των αρχαιολόγων, που αντιδρούν στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης, θα έσπευδε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι ο ίδιος εκφράζει τη θέση του κυβερνώντος κόμματος – και προφανώς όχι η κυβέρνηση που επιθυμεί την επένδυση πάση θυσία. Τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι είναι όμηρος της γραφειοκρατίας και των συντεχνιών, ναρκοθετούν την ίδια την πορεία που θέλει να χαράξει το Μαξίμου: ότι διευκολύνει πλέον τις επενδύσεις, διαμορφώνοντας φιλικές συνθήκες για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Για το λόγο αυτό μάλιστα και προκειμένου να μην ενισχυθεί αυτή η αίσθηση της αδυναμίας ή και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για τη στήριξη των επενδύσεων, το Μαξίμου έκανε μία αυστηρή διαρροή, μόλις ανακοινώθηκε η νέα αναβολή: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό» σχολίαζαν με νόημα κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητική αδυναμία ή υποκρισία;

Το πρόβλημα ωστόσο δεν είναι μικρό για την κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να λυθεί με απλές διαρροές από το Μαξίμου. Το Ελληνικό φαίνεται να χτυπά στον πολιτικό και ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αμφιβολίες ακόμη και για το εάν οι κυβερνητικές διακηρύξεις για την υλοποίηση του έργου είναι πραγματικές ή απλώς προσχηματικές. Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι διχάζει το κυβερνών κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη νέα αναβολή στη λήψη της απόφασης (ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία 11 έναντι 6 ψήφων), για την έγκριση του ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά, την εισηγήθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου!

Και μάλιστα την ώρα που πληροφορίες ανέφεραν ότι το προηγούμενο βράδυ, αυτό της Τρίτης η γενική γραμματέας είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος θεώρησε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι επίκειται απόφαση του ΚΑΣ που θα επιτρέπει το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό! Και μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το Μαξίμου ετοίμαζε και έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τους σχετικούς πανηγυρισμούς!

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες και αληθεύει ότι η κυρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη θα επιχειρούσε να ασκήσει την επιρροή της για τη λήψη απόφασης, σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι μάλλον αδύναμη να επιβάλλει τις διαθέσεις της – τουλάχιστον για την ώρα.

Τώρα όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν τη νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ την ερχόμενη Τρίτη, όπου τα πάντα είναι ανοιχτά.

Ωστόσο οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την κυβέρνηση και την ίδια την επένδυση, καθώς φαίνεται να έχουν διαμορφωθεί δύο απόψεις στα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χωρίς κάποια από αυτές να αποδέχεται και να εγκρίνει το έργο όπως έχει αποφασιστεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επενδυτές:

1. Η μία τάση των μελών του ΚΑΣ θα ήθελε να κηρυχθεί όλος ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αρχαιολογικός, γεγονός που θα σήμαινε εκ των πραγμάτων την ματαίωση της επένδυσης και

2. Η άλλη ομάδα των μελών του ΚΑΣ ζητά να αναθεωρηθεί όλο το σχέδιο ώστε ορισμένα σημεία του πρώην Ελληνικού να κηρυχθούν αρχαιολογικοί χώροι και ως εκ τούτου να τύχουν της προβλεπόμενης από τον νόμο προστασίας.

Ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ και τα κοινωνικά κινήματα

Το ενδιαφέρον με την τελευταία αναβολή βρίσκεται και στη διαφοροποίηση ενός μέρους, τουλάχιστον, του ΣΥΡΙΖΑ, δια του Νίκου Φίλη.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος συμπαραστάθηκε στην κινητοποίηση που διοργάνωσε έξω από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, δηλώνοντας ότι τάσσεται υπέρ των επενδύσεων με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από τους νόμους.

Η στάση του κ. Φίλη ερμηνεύεται ότι εκφράζει τον έντονο διχασμό στον ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνει ότι ένα κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος παραμένει αντίθετο με κυβερνητικές επιλογές, που σχετίζονται με τις επενδύσεις και τις πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και μάλιστα έτοιμο να τις πολεμήσει με κάθε τρόπο.

Ο Νίκος Φίλης στην συγκέντρωση κατά της επένδυσης στο Ελληνικό

Παράλληλα η κυβέρνηση έχει και τον πονοκέφαλο των κοινωνικών κινημάτων, που σε συνδυασμό με την αριστερή αντιπολίτευση διαμορφώνουν ένα σκηνικό κοινωνικής αναταραχής, που αμφισβητεί το success story του Μαξίμου.

Είναι ενδεικτικό ότι στη συγκέντρωση των αρχαιολόγων ήταν και δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας, με τον Δημήτρη Στρατούλη να κάνει λόγο για προσπάθεια αποτροπής «του εθνικού, οικονομικού, κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος του ξεπουλήματος του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με χαριστικές και σκανδαλώδεις, φωτογραφικές διαδικασίες σε μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά οικονομικά κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Να σταματήσει η ομηρεία του Ελληνικού

Στο μεταξύ, μετά και την νέα αναβολή της συζήτησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για την Επένδυση του Ελληνικού, ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το 85% των δημοτών της πόλης θέλει να δει τον τόπο του να αναπτύσσεται.

Ως δήμαρχος της πόλης και μέλος της “Ελληνικό Α.Ε.” τονίζω ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) διαφυλάσσει τα εμφανή αρχαιολογικά ευρήματα στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ το Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Επενδυτή προστατεύει στο ακέραιο τα όποια αρχαία βρεθούν κατά την διάρκεια των εργασιών.

Τα συνεχή γραφειοκρατικά προσκόμματα οδηγούν στην πιθανή ματαίωση της επένδυσης.

Το Ελληνικό πρέπει να σταματήσει να είναι έρμαιο μιας μικρής μειοψηφίας που απεχθάνεται τις λέξεις ευημερία και ανάπτυξη.

Η ομηρεία του Ελληνικού πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.

Κάηκε και η επένδυση των Καταριανών στη Ζάκυνθο

Επιπλέον κόλαφο για το επενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης αποτελεί και η περίπτωση της τουριστικής επένδυσης στην οποία προσέβλεπε επενδυτική εταρεία του Κατάρ, η οποία τελικά μένει στα χαρτιά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακτέκαψαν το νησί.

Συγκεκριμένα, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της PIMANA S.A., θυγατρικής της Al Rayyan, κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο.

Οπως εξήγησε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, οι αλλεπάλληλες φωτιές -που, όπως αναφέρει, ενισχύουν τις υποψίες ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών- έκαψαν μεγάλος μέρος της έκτασης 14 χιλιάδων στρεμάτων που είχε αγοράσει για τουριστική αξιοποίηση.

Μετά την κήρυξη των περιοχών αυτών ως αναδασωτέων από την κυβέρνηση, η εταιρεία δηλώνει ότι «ματαιώνεται σε μεγάλο βαθμό η νομική δυνατότητα της εταιρείας να προχωρήσει στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, με δυσμενείς συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και εν γένει της ελληνικής επενδυτικής δραστηριότητας».