Το μέλλον στους φορολογικούς ελέγχους είναι εδώ, με νέου τύπου διασταυρώσεις σε έσοδα – έξοδα και δηλωθέντα κέρδη, με βάση τα ηλεκτρονικά βιβλία και τα τιμολόγια που υποβάλλουν κάθε μήνα στο σύστημα myDATA οι επαγγελματίες.

Από το γραφείο τους πλέον οι ελεγκτές της Εφορίας «γράφουν» τις λογιστικές καταστάσεις και τις αντιπαραβάλλουν με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν φέτος χιλιάδες επιχειρήσεις και επιτηδευματίες της χώρας. Με βάση τα τιμολόγια που κάθε επιτηδευματίας καταχώρησε στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA το 2022, συνθέτουν την εικόνα της επιχείρησης και όποιος επιλεγεί για έλεγχο καλείται να δώσει εξηγήσεις για τυχόν αποκλίσεις, ειδάλλως φορολογείται για κέρδη που υπερβαίνουν τα δηλωθέντα.

Ολα γίνονται σήμερα ήδη χωρίς να επιβάλλονται ακόμα τα πρόστιμα σε όσους δεν «ραπορτάρουν» καθημερινά στην ΑΑΔΕ τι εισπράττουν. Ωστόσο, είναι απλά μια πρόγευση του νέου καθεστώτος φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο από την άνοιξη του 2024 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα βλέπουν μαζικά ότι «κλείδωσαν» τα στοιχεία εσόδων και εξόδων τους στις δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος προτού καν να τις συντάξουν και τις υποβάλουν οι ίδιοι. Με τον τρόπο αυτό περνούν στην Ιστορία οι παλαιού τύπου έλεγχοι που γινόταν με το χέρι και… κατόπιν εορτής, έπειτα από χρόνια ή ποτέ! Ο πακτωλός πληροφοριών που συλλέγει καθημερινά η ΑΑΔΕ από το MyData καθιστά άχρηστους τους παραδοσιακούς ελέγχους και επιτρέπει νέου τύπου έρευνες και διασταυρώσεις.

Προσοχή στις δηλώσεις

Από πέρυσι μέχρι σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καταγράφει ημερησίως περίπου 4 εκατομμύρια τιμολόγια και παραστατικά που αλλάζουν χέρια στην αγορά. Και μέχρι σήμερα έχει συλλέξει 2,9 δισεκατομμύρια τιμολόγια για συναλλαγές (πληρωμές) αξίας 2 τρισ. ευρώ από 1.326.446 επιχειρήσεις της χώρας.

Πώς αξιοποιούνται αυτά τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ;

Για φέτος: Πρώτη φορά στα χρονικά, σε έλεγχους δηλώσεων φόρου εισοδήματος του 2023 και ΦΠΑ 2022, ξεκίνησαν διασταυρώσεις με τα τιμολόγια εσόδων – εξόδων που καταχωρήθηκαν στο σύστημα myDATA. Συγκρίνεται έτσι τι δηλώθηκε χειρόγραφα στο φετινό Ε3 από τις επιχειρήσεις με όσα απέστειλαν ηλεκτρονικά οι ίδιες ή οι συναλλασσόμενοι μαζί τους. Η ΑΑΔΕ εξετάζει ποιοι έχουν δηλώσει μικρότερα έσοδα από αυτά που εμφανίζονται στις βάσεις δεδομένων της, αλλά και ποιοι δήλωσαν μεγαλύτερες δαπάνες προς έκπτωση από τα κέρδη και τους φόρους τους χωρίς να προκύπτουν από τιμολόγια που απέστειλαν ηλεκτρονικά οι ίδιοι ή οι αντισυμβαλλόμενοι μαζί τους.
Και καθώς υπήρχε από πέρυσι υποχρέωση τήρησης των ηλεκτρονικών βιβλίων -ασχέτως αν δεν έχουν ακόμα ενεργοποιηθεί και επιβληθεί πρόστιμα-, τα στοιχεία που αναρτήθηκαν ψηφιακά παράγουν αποτελέσματα. Δηλαδή εντοπίζεται αν πρόκειται για λάθος ή παράλειψη ηλεκτρονικής καταχώρησης στο myDATA εκ μέρους του φορολογουμένου. Και επιβεβαιώνεται ότι:

■ Είτε δηλώθηκαν όλα σωστά από τον ελεγχόμενο στα χειρόγραφα βιβλία του αλλά δεν διαβιβάστηκαν ποτέ στα online βιβλία της ΑΑΔΕ (κάτι που διορθώνεται και χωρίς πρόστιμο).

■ Είτε πιάστηκε να έχει όντως δηλώσει μικρότερα έσοδα ή πιο φουσκωμένες δαπάνες από τις πραγματικές.

Για το 2024: Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο διότι γίνεται νόμος πως ό,τι δηλώνουν από φέτος οι φορολογούμενοι στο myDATA (έστω και λάθος) θα το βρίσκουν μπροστά τους (και προσυμπληρωμένο) στη δήλωση Ε3 που θα κάνουν την επόμενη χρονιά. Και τότε θα απαγορεύεται να εμφανίσουν μεγαλύτερες δαπάνες ή μικρότερα έσοδα από αυτά που έχει λάβει γνώση ήδη η ΑΑΔΕ στη διάρκεια της χρονιάς. Διορθώσεις θα επιτρέπονται μόνο για να εμφανίσουν περισσότερα έσοδα ή μικρότερες δαπάνες -δηλαδή μεγαλύτερα κέρδη και περισσότερους φόρους– από όσα η ΑΑΔΕ «έβλεπε» ως εκείνη τη στιγμή ότι είχε ο φορολογούμενος. Ετσι, ασχέτως αν δεν ισχύουν πρόστιμα «μη διαβίβασης» στοιχείων εσόδων ή εξόδων στο myDATA, τα λάθη που θα γίνουν στις φετινές καταχωρήσεις θα στοιχίζουν έξτρα φόρους και ΦΠΑ την επόμενη χρονιά.

Οι διορθώσεις σώζουν

Και στις δύο περιπτώσεις -λαθών ή παραλείψεων- που είναι εις βάρος των φορολογουμένων, φέτος και το 2024, είναι κρίσιμο να σπεύσουν να τα διορθώσουν μέσα στο 2023 για όσο οι διορθωτικές εγγραφές στο myDATA γίνονται χωρίς πρόστιμο. Πολύ σημαντικό για να γίνουν οι διορθώσεις είναι ότι στη νέα έκδοση του myDATA (v.1.0.7) επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις που έλειπαν από την εφαρμογή και δίνουν τη δυνατότητα για μαζικό εντοπισμό και χαρακτηρισμό παραστατικών που είχαν λάθη ή παραλείψεις, διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις συμπληρώσεις και διορθώσεις που απαιτούνται από τους φορολογούμενους.

Διαβάστε ακόμη

Ανάπτυξη 2,9%, επενδύσεις, αυξήσεις σε μισθούς, Υγεία και Παιδεία φέρνει το 2024

Επίδομα θέρμανσης: Τον Ιανουάριο οι αιτήσεις για όσους «καίνε» ρεύμα

Η περίπτωση Σαμαρά και η ανάλυση του Μαξίμου, ο Χαρδαλιάς ετοιμάζεται για διαχειριστικό έλεγχο στον Πατούλη, η Τρ. Πειραιώς και το Μετοχικό Ταμείο, ο ΟΤΕ, το νέο μάνατζμεντ και η εθελουσία 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ