Αρχή του νέου χρόνου σχεδιάζεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης με δικαιούχους περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν.

Το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ το τρίμηνο ανάλογα τη σύνθεση της οικογένειας, την περιοχή όπου βρίσκεται το νοικοκυριό (συντελεστής βαθμοημέρας, κ.α.). Η ενίσχυση θα καλύψει καταναλώσεις από την 1η Ιανουαρίου έως και 31 Μαρτίου 2024.

Ωφελούμενοι από την επιδότηση θα είναι όσοι πληρούν, σωρευτικά, τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και
αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις

μονογονεϊκές οικογένειες.

Θα εξαιρούνται από τη χορήγηση όσοι λαμβάνουν, το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), που θα συνεχίσει να ενισχύεται.

Οι ενδιαφερόμενοι θα κάνουν αίτηση στο «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.

Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
το ονοματεπώνυμό του,

ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και

τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 160 ευρώ το μήνα και άρα τα 480 ευρώ για όλο το τρίμηνο.

Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή έκπτωσης η οποία θα περνά από τους προμηθευτές στους λογαριασμούς των πελατών τους. Στην περίπτωση που στον λογαριασμό περιλαμβάνεται μικρότερο διάστημα για κάποιον από τους επιδοτούμενους μήνες, η επιδότηση θα υπολογίζεται ανάλογα στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της χρονικής περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Από την έκτακτη ενίσχυση για την ηλεκτρική ενέργεια εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επίσης, εξαιρούνται όσοι ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος και το 2024.

Διαβάστε ακόμη 

Ανάπτυξη 2,9%, επενδύσεις, αυξήσεις σε μισθούς, Υγεία και Παιδεία φέρνει το 2024

Η περίπτωση Σαμαρά και η ανάλυση του Μαξίμου, ο Χαρδαλιάς ετοιμάζεται για διαχειριστικό έλεγχο στον Πατούλη, η Τρ. Πειραιώς και το Μετοχικό Ταμείο, ο ΟΤΕ, το νέο μάνατζμεντ και η εθελουσία

Mega deal για τον Κάρελ Κόμαρεκ: Η KKCG εξαγόρασε το τεχνολογικό κολοσσό AVENGA

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ