Στις αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν εκών – άκων από το ξέσπασμα της πανδημίας φέρεται να «ποντάρει» η αγορά, μεγάλο μέρος της οποίας ξαναζωντανεύει από σήμερα, γεγονός που δημιουργεί μία αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχετικό οικονομικό δελτίο της Alpha Bank, η μειωμένη δαπάνη των νοικοκυριών, αλλά και η αβεβαιότητα που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, σχετικά με τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και την εξέλιξη των μελλοντικών εισοδημάτων, οδήγησαν, μεταξύ άλλων, σε αξιοσημείωτη άνοδο της καταθετικής βάσης.

«Η εν λόγω άνοδος των καταθέσεων, δηλαδή, προήλθε από την αύξηση αφενός, της ‘αναγκαστικής’ αποταμίευσης (οι καταναλωτές δεν μπορούν να δαπανήσουν – σε ένα βαθμό – εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας) αφετέρου, της ‘προληπτικής’ αποταμίευσης (οι καταναλωτές αποταμιεύουν, λόγω της αβεβαιότητας για την απασχόληση και τα μελλοντικά εισοδήματα)», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 η σωρευτική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ήταν 12,8 δισ. ευρώ ή 8,9% σε σχέση με το τέλος του 2019. «Μέρος αυτού του ποσού θα μπορούσε κάλλιστα, εφόσον ‘απελευθερωθούν’ οι καταθέσεις, να δαπανηθεί σε ψώνια, εστιατόρια ή και ταξίδια», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως μόλις δοθεί η ευκαιρία στους καταναλωτές να ξοδέψουν εκείνοι θα το πράξουν. «Εκτιμάται πως η αυξητική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις καταθέσεις θα ανακοπεί το β’ τρίμηνο του 2021, οπότε και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και, άρα, θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας», προσθέτουν.

Πώς μοιράζονται οι καταθέσεις ανά τράπεζα

Την καλύτερη επίδοση καταγράφει η Τράπεζα Πειραιώς, με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται σε 47,1 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 (+4% ετησίως και +3% σε τριμηνιαία βάση) και τις αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα να έχουν αυξηθεί κατά 2,3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ ή 3% κατέγραψαν οι εγχώριες καταθέσεις της Εθνικής Τράπεζας μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε 43,7 δισ. ευρώ, αντανακλώντας εισροές καταθέσεων ιδιωτών, ως αποτέλεσμα της αύξησης των αποταμιεύσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ σε επίπεδο Ομίλου «άγγιξαν» τα 45,2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Eurobank, τα υπόλοιπα του Ομίλου έχουν ενισχυθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ, στα 46,15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συνεισφορά των διεθνών δραστηριοτήτων στα αποτελέσματα της Eurobank είναι εξίσου σημαντική και σε αυτό το «μέτωπο», με τα περίπου 12,7 δισ. ευρώ να αφορούν σε καταθέσεις στο εξωτερικό (Κύπρο, Βουλγαρία κ.ο.κ.).

Τέλος, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου της Alpha Bank έχουν σημειώσει αύξηση 1,3 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2020. Στην Ελλάδα τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ από το τέλος του 2019 και ανήλθαν σε 35,8 δισ. ευρώ, καθώς οι εισροές από καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων αντιστάθμισαν τη μείωση από τις καταθέσεις φορέων του Δημοσίου. Το γ’ τρίμηνο 2020 οι εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα να προέρχεται από καταθέσεις πρώτης ζήτησης, κυρίως επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Στη «μάχη» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τα malls

Ανεβάζουν ρολά από σήμερα και τα malls

920 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη για 1.009 εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις πριν από τον κορωνοϊό