Οικονομία

Στο 1 δισ. το έλλειμμα του ΙΚΑ το 2016

  • newsroom


Κοντά στο 1 δισ ευρώ εκτιμάται ότι θα κλείσει το έλλειμα του ΙΚΑ φέτος, παρά τη συνεχιζόμενη καλή πορεία των εσόδων του Ταμείου.

Κοντά στο 1 δισ ευρώ εκτιμάται ότι θα κλείσει το έλλειμα του ΙΚΑ φέτος, παρά τη συνεχιζόμενη καλή πορεία των εσόδων του Ταμείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος, το 11μηνο του 2016 βελτιώθηκαν τα έσοδα του Ταμείου κατά 455,23 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 4,77% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2015. Η θετική αυτή πορεία έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί σχεδόν στο μισό το έλλειμμα του ΙΚΑ για το 2016, το οποίο αρχικά είχε προϋπολογιστεί στα 2,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, η καλή πορεία των εσόδων του ΙΚΑ οφείλεται στη σημαντική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των αυξημένων εσόδων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέσω των συνεχιζόμενων ελέγχων κυρίως στους μεγαλοοφειλέτες. Εκτιμάται μάλιστα ότι σχεδόν το 1/3 από την «υπεραπόδοση» εσόδων οφείλεται στη δράση του ΚΕΑΟ, και μάλιστα κυρίως στο γεγονός ότι λόγω των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, πολλοί εργοδότες έσπευσαν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Σημαντικά είναι άλλωστε και τα έσοδα από πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κ.λπ.

Παράλληλα, και παρά τη συνεχή επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας έναντι της πλήρους απασχόλησης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα έσοδα του ΙΚΑ βελτιώθηκαν από τον έστω περιορισμένο ρυθμό αύξησης της απασχόλησης, όπως επίσης και από το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι εργοδότες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Συνολικά, εκτιμάται ότι περίπου 50 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα τον μήνα εισπράχθηκαν λόγω της βελτίωσης της εισπραξιμότητας των τρεχουσών εισφορών.

Τέλος, ένα σημαντικό ποσό εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί ασφαλισμένοι έσπευσαν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικία μικρότερη από τα 67 ή 62 με 40ετία.