Σε νέα αξιολόγηση της λίστας με τα 10.119 ακίνητα, προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποια από αυτά μπορούν να περιέλθουν στην ΕΤΑΔ και ποια όχι.

Αρμόδιες πηγές της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στην οποία ανήκει η κυριότητα της Δημόσιας Εταιρείας Ακίνητης Περιουσίας, υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση, με την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την μεταβίβαση των επίμαχων ακινήτων, αποτελεί συνέχεια της προσφυγής δήμων της χώρας και έχει τις ρίζες της στις σοβαρές ελλείψεις επί της διαδικασίας.

Τονίζουν μάλιστα ότι για αυτό το λόγο και τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν δεν έχουν μεταγραφεί στην ΕΤΑΔ, καθώς έπρεπε να προηγηθεί ο έλεγχος που δεν έγινε κάτω από την πίεση και των θεσμών να συγκεντρωθεί σε μία εταιρία όλη η ακίνητη δημόσια περιουσία.

«Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει νέα αξιολόγηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποια από αυτά μπορούν κατά τον νόμο να μεταβιβαστούν στη ΕΤΑΔ και ποια για λόγους που αναφέρονται στο νόμο δεν είναι μεταβιβάσιμα» αναφέρουν.

Εναντίον της μεταβίβασης των ακινήτων είχαν ταχθεί οι Δήμοι Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κερατσινίου–Δραπετσώνας και Ιωαννιτών, ο δήμαρχοι Σπάρτης και Πατρέων και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αντιδρώντας στην ένταξη στην ΕΤΑΔ, εμβληματικών δημόσιων ακινήτων όπως ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι Βεργίνας, το Μικρολίμανο –Ακτή Κουμουνδούρου στον Πειραιά, η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο κ.α.

Πρόσφατα σε ανακοίνωσή της η ΕΤΑΔ, επιβεβαίωνε ότι τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν με κυβερνητική απόφαση του 2018, χωρίς να έχει προηγηθεί προηγούμενη επεξεργασία και έλεγχος.

Όπως αναφέρει, περίπου 2.400 ακίνητα περιελήφθησαν στη συγκεκριμένη μεταβίβαση, ενώ ήδη βρίσκονταν στην κυριότητα ή διαχειριστική αρμοδιότητα της Εταιρείας με βάση τον Ν. 4389/2016. Πρόκειται για το νόμο με τον οποίο, η «κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα». Από αυτά εξαιρούνται αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, Natura, αρχαιολογικοί χώροι και αμιγώς δασικές εκτάσεις.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα (2.400) έχουν ήδη αξιοποιηθεί σύμφωνα με την ΕΤΑΔ, ενώ άλλα βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης, αποφέροντας έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ως εκ τούτου, ισχυρίζεται η εταιρεία, τα υπόλοιπα ακίνητα, η μεταβίβαση των οποίων ορίστηκε στις κυβερνητικές αποφάσεις του 2018, δεν επέφεραν καμία επίπτωση ούτε στο ενεργητικό, αλλά ούτε και στα έσοδα της ΕΤΑΔ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι μη αξιοποιήσιμα (ιστορικά μνημεία, δασικές εκτάσεις, λίμνες κ.α.) και για το λόγο αυτό δεν προχώρησε στη μεταγραφή τους.