Τα τοπικά lockdown φρενάρουν την ανάπτυξη και φέρνουν πιο κοντά σχέδια εκτάκτου ανάγκης στην οικονομία. Και ενώ, το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στήριξης και πως η «ομπρέλα προστασίας» θα κλείνει σταδιακά για τους ανεμβολίαστους -όπως  γίνεται ήδη εμφανές από την τροπολογία που κατατέθηκε για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων- στο οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται εκ των πραγμάτων δια πάν ενδεχόμενο.

Προς το παρόν η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και δεν υπάρχει άμεσα σκέψη για στήριξη για επιχειρήσεις στη Μύκονο – καθώς φαίνεται πως κινούνται καλύτερα και από πέρυσι με τα ως τώρα δεδομένα. Ωστόσο, αντί τα ξενοδοχεία στα νησιά να γεμίζουν από τουρίστες, κατάμεστα πλέον είναι μόνον τα ξενοδοχεία καραντίνας. Και την ώρα που στη Βρετανία ο «Άγγλος ασθενής» γιόρτασε την «ημέρα ελευθερίας» και «ετοιμάζει βαλίτσες» για Ελλάδα, στη χώρα μας κλείνει η «ατμομηχανή» της τουριστικής βιομηχανίας και άλλα νησιά παίρνουν ενδεχομένως σειρά μετά τη Μύκονο.

Η μετάλλαξη Δέλτα ανατρέπει τους σχεδιασμούς των επιτελών της κυβέρνησης, που δεν προέβλεπαν νέο γύρο περιοριστικών μέτρων στην οικονομία μετά τον Μάιο. Όπως λένε «μόνο η επίσπευση των εμβολιασμών υπάρχει στο τραπέζι αυτήν τη ώρα», αλλά αφήνουν ανοικτό το τι θα συμβεί στο μέλλον αν χρειαστεί, από Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο ενδεχομένως και μετά.

Αν και στην κυβέρνηση «ξορκίζουν» τα οριζόντια μέτρα, ο κίνδυνος ακυρώσεων κρατήσεων ή ματαίωσης δραστηριοτήτων που θεωρούνταν δεδομένες αυτό το καλοκαίρι, στοιχίζει πολλά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.

Με το σκεπτικό πως «δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι το κόστος» των μεταλλάξεων, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει έγκαιρα τα κατάλληλα προληπτικά ή υγειονομικά μέτρα. Πρακτικά όμως, φαντάζει αδύνατον να μην το υποστούν όλοι, αφού η νέα έξαρση της πανδημίας απομακρύνει τις προσδοκίες για ένα καλοκαίρι με έσοδα 40%-50% του «χρυσού» 2019.

Ακόμα και μόνο με τοπικά απαγορευτικά «τύπου Μυκόνου», η ζημιά είναι μεγάλη, ενώ τα υψηλά υγειονομικά φορτία εγείρουν ανησυχία για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η χρονιά, όπου πολλοί βέβαια βάσιζαν ελπίδες για να πάρουν οικονομική ανάσα.

Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στην οικονομία και πριν η κυβέρνηση προχωρήσει από Σεπτέμβριο σε αναθεώρηση των στόχων της ανάπτυξης προς τα άνω, όπως οι περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί και οίκοι έχουν ήδη ανακοινώσει, κρατάει επιφυλακτική στάση και αναμένει να δει την εξέλιξη της πανδημίας στις προσεχείς 50 ημέρες. Γιατί όσο θετικά μπορεί να εξελιχθούν ως τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εμβολιασμοί, τόσο αρνητικά μπορεί επίσης, να αποδειχθούν και να ανατρέψουν πλήρως της εικόνα που υπήρχε έως λίγο πριν φτάσει στη χώρα μας το 4ο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως μάλιστα ανέφερε πριν λίγες μέρες στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υπάρχει μια «κούρσα μεταξύ εμβολιασμού και κορωνοϊού» που επηρεάζει την πορεία του τουρισμού και η οποία είναι καταλύτης για τα δημόσια έσοδα. Από την εξέλιξη της κούρσας αυτής θα κριθεί και η συνέχιση μια πορείας ανάκαμψης που καταγράφει η τουριστική κίνηση, αλλά και ο στόχος των τουριστικών εσόδων.

Διαβάστε ακόμη:

Έλληνες εφοπλιστές σε θέση μάχης – Ποιοι επενδύουν και πού

Πλειστηριασμοί: Στα αζήτητα η «συστάδα» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

Γυμναστήρια – παιδότοποι: Παράταση στη χρηματοδότησή τους – Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι