Την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

Η τροπολογία προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων τριών κατηγοριών:

1. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
2. Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
3. Εργαζόμενοι σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό):

  • Των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φρόντίδας ατόμων με αναπηρία
  • Τον ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)).

Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με την τροπολογία εξαιρούνται από την υποχρέωση να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει και διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ποιες κυρώσεις προβλέπονται

Σε ότι αφορά τις κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

  • επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων, χωρίς καταβολή αποδοχών, στην περίπτωση εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, η οποία αίρεται με τη συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
  • υποχρέωση στον εργοδότη σε περίπτωση εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζόμενου που προσέρχεται στο χώρο εργασίας, χωρίς να επιδείξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, απαλλασσόμενου από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Οι κυρώσεις για τους εργοδότες

Παράλληλα, επιβάλλεται στον εργοδότη που απασχολεί προσωτικό κατά παράβαση των προαναφερόμενων, διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 50.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και εως 200.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα «αντικατάστασης» των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί με την πρόσληψη προσωπικού με συμβάσεις έως και 3 μηνών στους φορείς που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Όπως αναφέρεται στη συνοδευτική έκθεση της τροπολογίας: «Επιβάλλεται έως την 21η 12.2021 υποχρέωση στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, να επιδεικνύουν στο αρμόδιο όργανο διοίκησης ή στον εργοδότη τους , αντίστοιχα, Ψηφιακό Πιστοποιητικό covid – 19 της ΕΕ, σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόηση από τον κορωνοϊό covid – 19 ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ.5 του αρ. 55 του νόμου 4764/2020 ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου της παρ 1 του αρ 5 της υπο στοιχεία 2650/10.4.2020 κοινής απόφασης Υπουργών Υγείας και Επικρατείας ή ισοδύναμο πιστοποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας εφόσον υφίσταται.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Διαβάστε ακόμα:

Έλληνες εφοπλιστές σε θέση μάχης – Ποιοι επενδύουν και πού

MYTILINEOS: Επισφραγίστηκε η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την «Αλουμίνιο»

Μητσοτάκης: Ήδη 120.000 νέοι από 18-25 έχουν κάνει αίτηση για το Freedom Pass