Θετικές χαρακτήρισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του, σε εκδήλωση του Belgian Business Club στην Αθήνα.

Ο  κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε την άρση των capital controls ως σημαντικό βήμα για την οικονομία ενώ επεσήμανε
την άμεση ανάγκη περαιτέρω μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs) αλλά και την επιτάχυνση εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ο διοιηκητής της Τράπεζας της Ελλάδας  τάχθηκε υπέρ της μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς αυτό θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να ακολουθήσει καλύτερη πορεία, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και φυσικά ελαφρύνσεις στα φορολογικά βάρη.

Όπως τόνισε «η  ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και με σχετικά μέτρια ποσοστά ανάπτυξης λόγω της παγκόσμιας επιβράδυνσης. Το οικονομικό κλίμα έχει αυξηθεί, η χρηματοδότηση των τραπεζών και οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώθηκαν, οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να αυξάνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Μετά τις δημοσιονομικές εξελίξεις του καλοκαιριού (ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων), επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας,  ο προϋπολογισμός φέτος θα κατορθώσει να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμη,  εκτιμά ως θετική της προσήλωση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ενώ υποστηρίζει ότι μετά την μεγάλη αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων καθίσταται πιο εύκολη η μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022.

Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα βελτιώθηκε σημαντικά και οι έλεγχοι κεφαλαίου άρθηκαν πλήρως την 1η Σεπτεμβρίου».

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο θέμα της μείωσης των NPLs, προσθέτοντας, όμως, ότι το γεγονός ότι παραμένουν στο 43,6% του συνόλου των χρηματοδοτήσεων σημαίνει ότι «η Ελλάδα παραμένει ένα κρίσιμο πεδίο δοκιμών για τη στρατηγική “μείωσης των κινδύνων” στη ζώνη του ευρώ.
Αν και η οικονομική δραστηριότητα συνεχίστηκε το 2017, υψηλότεροι και βιώσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης απαιτούν το τέλος της απομόχλευσης των τραπεζών.
Αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από μια συνολική μεταφορά επισφαλών δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.
Ο υψηλός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες ήταν μια πρόωρη και ιδιαίτερα ορατή επίδραση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα».

Ακόμη, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος  υποστήριξε ότι μπορούν να υπάρξουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά κέρδη από διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της ΤτΕ μια αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας στο μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης μέσω καρτών θα αύξανε τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 1%.