Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, οδικά έργα αλλά και έργα ψηφιοποίησης όπως οι έξυπνοι μετρητές ύδρευσης ή ακόμη και τα ηλεκτρονικά διόδια περιλαμβάνονται στην λίστα με τα προτεινόμενα έργα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών  για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μερίδιο της πίτας διεκδικεί επίσης η ανανέωση του στόλου οχημάτων στις αστικές συγκοινωνίες  όπως τα λεωφορεία και οι συρμοί των γραμμών 1 και 2, φράγματα καθώς επίσης και ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης και ο Ε65 που κατονομάστηκαν χθες και από τον Πρωθυπουργό αλλά και η επέκταση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Κακκαβιά (Γιάννενα-Κακαβιά).

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο ωστόσο θα περιλαμβάνει τα έργα ανά ενότητα χωρίς να δίνει αναλυτικά στοιχεία και αυτό καθώς η διαδικασία είναι υπό αξιολόγηση από την ΕΕ. Πάντως για κάποια από  τα έργα που δεν θα… περάσουν τις εξετάσεις υπάρχει ο εναλλακτικός δρόμος του νέου ΕΣΠΑ.

Οκτώ διαφορετικές δράσεις προτείνει προς χρηματοδότηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, θα λάβει από 37,5% έως 40% των νέων πόρων, αποκτώντας κεντρικό ρόλο στο νέο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με τα προτεινόμενα έργα, οι δράσεις του υπουργείου περιλαμβάνουν τον τομέα της  απολιγνιτοποίησης και σημαντικές επενδύσεις που δρομολογούνται στην Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης (φωτοβολταϊκοί σταθμοί,  μονάδες παραγωγής πράσινου υδρογόνου, αποθήκευσης ενέργειας κ.α).

Στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, εξετάζονται μεγάλα έργα, όπως υβριδικοί σταθμοί, μονάδες αντλησιοταμίευσης, υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Μεγάλο και εμβληματικό ρόλο αποκτά στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Η αρχή γίνεται με το “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, το οποίο προβλέπεται να επεκταθεί και να αντλήσει πρόσθετους πόρους συνολικού ύψους περί τα 3 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με την χρηματοδότηση του προγράμματος ανανέωσης στόλου αλλά και την δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αποτελεί άλλον έναν τομέα που φιγουράρει στην λίστα με τα έργα του ΥΠΕΝ. Μεγάλες επενδύσεις δρομολογούνται επίσης στον τομέα των δικτύων και των μεγάλων ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών (Κυκλάδες, Κρήτη), αλλά στο πρόγραμμα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών (ΔΕΔΔΗΕ).

Τη δική τους θέση στο Ταμείο Ανάκαμψης διεκδικούν τα έργα προστασίας της φύσης και προστατευόμενων περιοχών, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι μονάδες διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων αλλά και ο τομέας της κυκλικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη

Black Friday: Η «μητέρα των μαχών» στην αγορά εν μέσω πανδημίας

Κ. Γεράρδος: Ρίχνει την Πλαίσιο στη «μάχη» της Black Friday με «δυνατές» προσφορές

Πρόγραμμα Γέφυρα: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις επιδοτήσεις που ξεκινούν