Οικονομία

Πρόγραμμα Γέφυρα: Όσα πρέπει να ξέρετε για τις επιδοτήσεις που ξεκινούν

  • Στέλιος Κράλογλου


Ποιες δόσεις στεγαστικών δανείων αφορά - Το μήνυμα που στέλνουν οι τράπεζες και η διαδικασία για την μερική κάλυψη της δόσης

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης από το δημόσιο στα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που έχουν εγκριθεί και ενταθεί στο Πρόγραμμα Γέφυρα ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται. Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι χαμηλότερο.

Το ενημερωτικό μήνυμα που στέλνουν οι τράπεζες αναφέρει τα εξής :«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία καταβολής της μηνιαίας δόσης [1] για την οφειλή σας με ταυτότητα οφειλής […….] είναι η […..]. Το συνολικό ποσό της δόσης είναι […….], η εγκεκριμένη επιδότηση του Δημοσίου ανέρχεται σε [90,00%] [……..€] του συνολικού ποσού της δόσης, επομένως καλείσθε να καταβάλετε το ποσό των [……€]» .

Το παραπάνω μήνυμα αφορά εγκεκριμένες αιτήσεις εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία δεν είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων. Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή. Για παράδειγμα, δανειολήπτης με «πράσινο» δάνειο, χωρίς αναστολή δόσεων, πρέπει να καταβάλει κάθε μήνα 700 ευρώ. Με την έγκριση της αίτησης του για υπαγωγή στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα δει ότι για τον Νοέμβριο θα πρέπει να πληρώσει 100 ευρώ. Τα υπόλοιπα 600 ευρώ θα δοθούν ως επιδότηση από το Κράτος.

Για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Για μη εξυπηρετούμενο δάνειο η επιδότηση θα ξεκινήσεις μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι πληρώσουν την δόση του στεγαστικού δανείου μέσω πάγιας εντολής. Εάν η αίτησή τους για το πρόγραμμα Γέφυρα δεν έχει ακόμα εγκριθεί η τράπεζα μπορεί να προλάβει να «τραβήξει» το σύνολο της δόσης.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 160.467 αιτήσεις στο πρόγραμμα «Γέγυρα» και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί πάνω από 80.000.

Διαβάστε περισσότερα 

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Ανοίγει η πλατφόρμα – Τι δήλωσε ο Χατζηδάκης 

Eurobank: Το 20% των δανείων σε αναστολή θα «κοκκινίσει» το 2021 

ΕΛΓΑ: Πότε πληρώνονται τα 2,1 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2019

Απόρρητο Απόρρητο