Επιχειρηματικό δάνειο με Euribor μέσω τράπεζας ή ένταξη της επένδυση στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης; Έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση αγορά και από ότι διαφαίνεται μέσα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Τα δάνεια μέσω του Tαμείου Aνθεκτικότητας και Ανάκαμψης (ΤΑΑ). Παρέχουν μια “επιτοκιακή ομπρέλα” τόσο για τους μικρούς, με κλειδωμένο χαμηλό επιτόκιο κίνησης όσο και και τους μεσαίους – μεγάλους, όπου έγιναν μεν μικρές αυξήσεις στο κόστος αλλά παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων των τραπεζών.

Οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν νέα αύξηση του δανειακού κόστους. Για παράδειγμα η Grant Thornton σε ενημερωτικό σημείωμα, επισημαίνει ότι η σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο εξάμηνο αναμένεται να συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα, καθιστώντας τη σύναψη δανείων ολοένα και πιο δαπανηρή διαδικασία για τις επιχειρήσεις.

Το Επιτόκιο Euribor τριμήνου κινείται κατά την τρέχουσα περίοδο κοντά στο 2%, διατηρώντας μία σταθερά αυξανόμενη τάση, η οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνει και το 2023.

Το επιτόκιο του Ταμείου Ανάκαμψης βρισκόταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατά την έναρξη του προγράμματος. Όμως, κάθε αναθεώρηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγεί και σε αναθεώρηση των χαμηλότοκων επιτοκίων του ΤΑΑ, αλλά με εξαίρεση τις μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατομμύρια ευρώ, όπου σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, το επιτόκιο παραμένει σταθερό στο 0,35%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνεται πλέον στο 1%.

Πέρα από την συγκράτηση των επιτοκίων το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» έχει άλλες καινοτομίες:

  • η απόφαση της επένδυσης λαμβάνεται όταν η επιχείρηση καταθέτει το πλήρες σχέδιο, ενώ μέσα σε 2,5-3 μήνες έχει υπογράψει σύμβαση με την Τράπεζα και έχει λάβει τα χρήματα που προβλέπει αυτή η σύμβαση
  • στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχει καμία υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου ή πολιτικού, από την ώρα που θα καταθέσει η επιχείρηση το σχέδιο, μέχρι να λάβει τα χρήματα.

Υπό εξέταση είναι να καταργηθεί η επιβολή της εισφοράς του ν.128/75, ύψους 0,6%, για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που θα διευκολύνει τις μικρές επιχειρήσεις -πολύ περισσότερο από επιχειρήσεις άλλων μεγεθών- να υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο «Ελλάδα 2.0».

Οι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν από μονοί τους το επιχειρηματικό σχέδιο στην τράπεζα, να αποφύγουν δηλαδή τα συμβουλευτικά γραφεία και να περιορίσουν έτσι τις εξτρά δαπάνες.

Θα πρέπει όμως να πληρώσουν την αμοιβή του -υποχρεωτικού- ανεξάρτητου αξιολογητή, η οποία ωστόσο είναι προκαθορισμένη με υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Θεοδώρου Σκυλακάκη. Ξεκινούν από 1.500 ευρώ πολύ μικρές επενδύσεις και μπορούν να φθάσουν τα 70.000 ευρώ (υπογράφουν ορκωτοί ελεγκτές) για επενδύσεις… πολλών εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί προτάσεις, με προϋπολογισμό 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχέδια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι, ήδη, συμβασιοποιημένα, ενώ τα υπόλοιπα θα συμβασιοποιηθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες. Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια ΤΑΑ, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη. Τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου. Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη».

Διαβάστε ακόμη 

Αυτό είναι το ακριβότερο εστιατόριο στον κόσμο – Έλληνας ο σεφ του (pics + vid) 

Προϋπολογισμός 2023: Τo «καλάθι» του πρωθυπουργού 

Αποκλειστικό Video: Η κατασκευή των μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την πρώτη βίδα μέχρι τον ανεφοδιασμό στον αέρα