Συνολικά δεκαπέντε μεταρρυθμίσεις– ορόσημα πρέπει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μέσα στον Σεπτέμβριο για να μη χάσει η χώρα την πρώτη δόση των 3,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατά συνέπεια, οι υπουργοί καλούνται μέσα σε 30 μόλις ημέρες (από την επομένη κιόλας του ανασχηματισμού και σχεδόν μέρα παρά μέρα) να νομοθετούν και να εφαρμόζουν 1 έως 2 φορολογικά ή άλλα μέτρα για τις επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας, τις δαπάνες των νοσοκομείων, τη διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.

Με βάση το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, τα 30 δισ. του Ταμείου θα έρχονται σταδιακά κάθε έξι μήνες και συνδέονται άρρηκτα με την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων και μεταρρυθμίσεων.

Ετσι, μαζί με την προκαταβολή των 4 δισ. που ήδη έλαβε προ μηνός η χώρα θα εξασφαλίσει κονδύλια 7,5 δισ. ευρώ συνολικά έως τα τέλη του έτους για έργα και δράσεις που έχει ανάγκη όσο ποτέ.

Αμεσα, προκειμένου να καταθέσει αίτηση η χώρα για την πρώτη «μη επιστρεπτέα» οικονομική επιχορήγηση 1,75 δισ. ευρώ (από τα 18 δισ. που συνολικά θα λάβει), απαιτείται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου:

1 Να καταθέσει νομοσχέδιο για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση των επενδύσεων και του εμπορίου.
Οι εξαγγελίες για το νέο καθεστώς παροχής κινήτρων για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ως τα μέσα του μηνός το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί έως τις 30/9. Θα περιλαμβάνει μείωση φόρου 50% για 5 ή 7 χρόνια σε επιχειρήσεις που προχωρούν σε συνενώσεις, συμπράξεις ή εξαγορές. Επιπλέον, αυτές θα επιλέγονται κατά προτεραιότητα στα επόμενα χρόνια για ένταξη στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ή για χρηματοδότηση και δανεισμό από τα business plans που θα εκπονήσουν.

2 Να κάνει έναρξη ισχύος του νέου νόμου για τα εργασιακά που ψηφίστηκε πριν από 50 μέρες και προβλέπει το ελαστικό οκτάωρο, ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, ειδικές άδειες για εργαζομένους με παιδιά και άλλα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση του Εργατικού Δικαίου, με στόχο την προώθηση της απασχόλησης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής κ.λπ.

3 Να κάνει έναρξη της νομοθεσίας για την οργανωτική μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ. Προβλέπει αναδιάρθρωση και επαναπροσδιορισμό του ρόλου των τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ με στόχο την προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

4 Να κάνει έναρξη της νομοθεσίας για τον εξορθολογισμό των νοσοκομειακών δαπανών με στόχο τον δραστικό περιορισμό των περικοπών (clawback) που επιβάλλονται στους κρατικούς προμηθευτές των νοσοκομείων και έχουν φτάσει σε υπέρογκα ύψη (άνω του 1 δισ. ετησίως) δημιουργώντας στρεβλώσεις (ή και ελλείψεις) στον άκρως ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

5 Να κωδικοποιήσει και να απλουστεύσει τη φορολογική νομοθεσία: θα ανακοινωθεί ειδικό πρόγραμμα κωδικοποίησης της χαώδους φορολογικής νομοθεσίας, που θεωρείται σοβαρό αντικίνητρο στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς μέσα σε μυριάδες γνωστές ή άγνωστες, ξεχασμένες, αντιφατικές ή δυσερμήνευτες διατάξεις για φορολογικές υποχρεώσεις ή δικαιώματα είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τόσο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά όσο και οι ίδιες οι κρατικές υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους.

6 Να ανακοινώσει τον χάρτη μεταρρύθμισης των σιδηροδρόμων με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα στη χώρα μας.

7 Να κάνει έναρξη του 1ου γύρου «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών (εκπληρώθηκε).

8 Να εκπονήσει και να εγκρίνει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα μας. Υπολογίζεται ότι 18% του συνολικού πληθυσμού δεν είναι σε θέση να θερμάνει την οικία του, ενώ το ποσοστό στους οικονομικά ευάλωτους είναι διπλάσιο (περίπου 34%)! Η στρατηγική θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα πολιτικής για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα ολοκληρωθεί έως την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021.

9 Να κάνει έναρξη ισχύος του νομικού πλαισίου για εγκατάσταση και λειτουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε καθορισμένα σημεία φόρτισης.

10 Να κάνει έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων και την εφαρμογή βιώσιμης υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης.

11 Να κάνει διαγωνισμό για τη δημιουργία 13 ξεχωριστών περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας σε ολόκληρη τη χώρα (έχει ξεκινήσει).

12 Να καθορίσει νέα κτίρια ως επιλέξιμα για να στεγάσουν τα Δικαστήρια σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

13 Να κάνει νομική ανάθεση στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τη θέσπιση συστημάτων διαχειριστικών και λογιστικών ελέγχων (με προσλήψεις εξωτερικών ελεγκτών κ.λπ.) στα κονδύλια και στις δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επιπλέον, για να γίνει και η εκταμίευση άλλων 1,75 δισ. ως πρώτη δόση από τα προνομιακά (ουσιαστικά άτοκα) δάνεια των 12 δισ. προς τις επιχειρήσεις που θα λάβουν δανειακή στήριξη απαιτείται έως 30 Σεπτεμβρίου:

1 Να συναφθεί επιχειρησιακή συμφωνία με τουλάχιστον ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (π.χ. την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ή και με τις δύο ενδεχομένως) για δανειακές διευκολύνσεις που θα διοχετευτούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
2 Να γίνει δημοσίευση πρόσκλησης προς τις εμπορικές τράπεζες προκειμένου και αυτές να υποβάλουν τις δικές τους προσφορές για σύναψη συμβάσεων δανειακής διευκόλυνσης για δάνεια που θα εκταμιεύουν προς τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου.

Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων η Αθήνα θα αποστείλει στις Βρυξέλλες ειδικό αίτημα τον Οκτώβριο.

Η Κομισιόν θα εξετάσει τον φάκελο και η πληρωμή των 3,5 δισ. αναμένεται πριν από τα τέλη της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμα:  

Ευρωβαρόμετρο: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μητσοτάκης: Θα πάω σε εκλογές στο τέλος και θα ζητήσω αυτοδυναμία – Mε τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα

Μαρία Σάκκαρη: Η «χρυσή» ρακέτα της – Τα χρηματικά έπαθλα και οι χορηγοί