Τον οδικό χάρτη με τις στρατηγικές στοχεύσεις και τις κεντρικές κινήσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, επιχείρησε να περιγράψει με ενάργεια ο πρωθυπουργός, δίνοντας καθαρές απαντήσεις για όλα τα μείζονα θέματα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση σχετικά με το στρατηγικό σχέδιο που ακολουθεί, το οποίο υποστηρίζεται από το σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει» και αναδεικνύεται από την επιλογή ενίσχυσης της οικονομίας, προώθησης της αναπτυξιακής προοπτικής και σημαντικών μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα δεκαετίας. Διαψεύδοντας κάθε σενάριο περί πρόωρης κάλπης μέσα στους επόμενους μήνες, ο πρωθυπουργός διατύπωσε και δίλημμα των προσεχών εκλογών, συνδέοντάς το με την απόφασή του να διεκδικήσει αυτοδυναμία και εφόσον δεν την πετύχει (με την απλή αναλογική) να προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές.

Είναι πασιφανές ότι ο στόχος που ήθελε με τις δηλώσεις του να υπογραμμίσει είναι ότι, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα χτίζει το αφήγημα περί των πιθανών συνεργασιών, ο ίδιος θα προσέρχεται στην αναμέτρηση με καθαρό μήνυμα και στοίχημα: νίκη με αυτοδυναμία από τον πρώτο γύρο. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν εν τω μεταξύ ότι με τις σημερινές απαντήσεις ο κ. Μητσοτάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των όσων υπογραμμίζει όσον αφορά στον «οδικό χάρτη», τους επόμενους «σταθμούς» στην διετή πορεία. Πιστεύει ακράδαντα -συμπληρώνουν- ότι η παράταξή του θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, έχοντας πετύχει τους εθνικούς στόχους που έχει θέσει κι ότι στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2022 δεν δίνει βάση ούτε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πρόσφατες προβλέψεις του. Και αυτό γιατί- διαπιστώνουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη- γνωρίζει θα χάσει και πάλι την μάχη. «Γιατί άραγε να βιάζεται;», λέει κυβερνητικός παράγοντας προσπαθώντας να αναπτύξει το πρωθυπουργικό σκεπτικό, στην βάση και της δηκτικής (με αποδέκτη τον κ. Τσίπρα) φράσης που χρησιμοποίησε για την πρόβλεψη περί πρόωρων εκλογών: «Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα μηνύματα της κοινωνίας που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις και στο κλίμα που επικρατεί γενικότερα, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πολλοί Έλληνες που να θέλουν να κυβερνήσουν ξανά οι κ.κ Τσίπρας και Βαρουφάκης και διαμήνυσε με το βλέμμα στραμμένο στην Κουμουνδούρου ότι μπαίνει τέλος στην συναίνεση με κόμματα που δεν την επιδιώκουν. «Θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει την πρόθεσή μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και κόμματα που δεν επιδιώκουν συναίνεση», εξήγησε ο πρωθυπουργός με αφορμή ερώτηση για την «περιπέτεια» με τον κ. Αποστολάκη στον τελευταίο ανασχηματισμό και την πρόθεσή του να εξαντλήσει αντιθέτως κάθε περιθώριο διαλόγου με την κοινωνία.

Παρότι δε, είχε αποφασίσει να αποφύγει κάθε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει επιλέξει στρατηγική όξυνσης και προσωπικών επιθέσεων στον ίδιο, στην σύζυγό του, στα παιδιά και την οικογένειά του. «Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτή την λογική γιατί όποιος δεν έχει επιχειρήματα χρησιμοποιεί αυτή την γλώσσα», είπε και πρόσθεσε κάνοντας λόγο για οχετό στο διαδίκτυο που σε ένα βαθμό είναι καθοδηγούμενος ότι: «Πρέπει να σας πω πως πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει πολιτικό, πολιτιστικό και αξιακό χάσμα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κοινωνία είναι διχασμένη. Προσπαθώ να αποφεύγω εντάσεις τις οποίες η κοινωνία απορρίπτει. «Η κοινωνία έχει προχωρήσει από το 2011. Δεν είναι το 2021, 2011. Η κοινωνία θέλει ηρεμία και κανονικότητα».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Πρώτου Θέματος και του Γρηγόρη Τζιοβάρα αναφέρθηκε και στον πρόσφατο ανασχηματισμό λέγοντας πως ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης έμεινε αμετάβλητος γιατί είναι ικανοποιημένος. «Έκανα μία κίνηση με δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον το αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και θεώρησα ότι θα ήταν ευκαιρία να προτείνω το εν λόγω υπουργείο σε έναν άνθρωπο που είχε αυτές τις επιχειρησιακές ικανότητες», δήλωσε αναφερόμενος στον Ευάγγελο Αποστολάκη και κατέληξε επ’ αυτού: «Την συνέχεια την γνωρίζετε. Θα μείνω στην επιλογή του κ. Στυλιανίδη ο οποίος είπε πως έχει τεράστια εμπειρία στον τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όσον αφορά στην αναχαίτιση τη πανδημίας περιέγραψε τα βήματα σε όλα τα πεδία, επανέλαβε ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει», δεν απέκλεισε την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, ωστόσο επέμεινε στην ανάγκη να πειστούν πχ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων οι γονείς για τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών τους ζητώντας τις συμβουλές των παιδιάτρων.

Για την «ομπρέλα» στο κύμα ακρίβειας, κωδικοποίησε τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που ανακοίνωσε με την ομιλία του στην 85η ΔΕΘ και άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις θα επικαιροποιούνται με βάση τα νέα δεδομένα και κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ο ίδιος αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη αργότερα επέμειναν στην ανάδειξη των 24 ισχυρών μέτρων, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα, για την στήριξη των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς και της μεσαίας τάξης.