Οικονομία

Τελευταία ευκαιρία για τις 120 δόσεις – Προς παράταση η ρύθμιση

  • Κωστής Πλάντζος


Λήγει σήμερα η διορία για αιτήσεις και πληρωμή ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος - Πάνω από 400.000 οφειλέτες ρύθμισαν μαζικά 4 δισ. ευρώ - Γεραπετρίτης: «Σκόπιμη μια παράταση»

Το μισό εκατομμύριο εκτιμάται πως θα αγγίξουν οι οφειλέτες που θα ενταχθούν στην ρύθμιση των 120 δόσεων. Η διορία υποβολής αιτήσεων λήγει σήμερα -μαζί με τις διορίες πληρωμής α΄δόσης ΕΝΦΙΑ και β΄δόσης φόρου εισοδήματος- αλλά οι οφειλέτες ανέμεναν και πάλι ως την τελευταία στιγμή για να αποφασίσουν να ανταποκριθούν: πάνω από 30.000 ή και 40.000 αιτήσεις στην εφορία κάθε μέρα από την περασμένη Τρίτη, πάνω από 350.000 ολοκληρωμένες αιτήσεις συνολικά ως την περασμένη Πέμπτη, πάνω από 400.000 αιτήσεις συνολικά ως σήμερα, με προοπτική να φτάσουν σχεδόν και τις 500.000 αιτήσεις σήμερα.

Μέχρι την Πέμπτη ήδη είχαν εισρεύσει πάνω από 310 εκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, ως προκαταβολή για να ενταχθούν στις 120 δόσεις της εφορία 351.128 οφειλέτες -ενώ οι συνολικοί επισκέπτες μαζί με όσους μπήκαν στην πλατφόρμα αλλά δεν πλήρωσαν ακόμα, ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο. Όσοι εξ αυτών μπήκαν ήδη στη ρύθμιση, έχουν εντάξει χρέη ύψους 3 δισ. ευρώ! Από αυτά, τα 2.204.116.247 ευρώ (2,2 δισ.) αποτελούν τη βασική οφειλή και άλλα 789.199.641 είναι οι προσαυξήσεις επ’αυτής.

Και με τα δεδομένα αυτά φαίνεται να κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο παράτασης «κάποιων ημερών» (και όχι «μηνών»), παρότι στην κυβέρνηση εμφανίζονται διχασμένοι για το αν θα έπρεπε ή όχι να δοθεί έστω και 1 ημέρα παράτασης, δεδομένης της υποτονικής συμμετοχής όλων των προηγούμενων μηνών. Δεδομένου πως μόλις 1 στους 10 ( ή 400.000 από 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας) έχουν ως τώρα ενταχθεί, η προσέλευση αυτή κάνει πολλούς στην κυβέρνηση να λένε πως «για να παραταθεί μια ρύθμιση, πρέπει να υπάρχει το ενδιαφέρον και η ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Χθες Κυριακή πάντως, ο υπ. Επικρατείας, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, επεσήμανε ότι «θα ήταν σκόπιμη μία παράταση, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μακροχρόνια, γιατί έτσι ουσιαστικά θα απομειωνόταν η συνέπεια».

Σούπερ οφέλη

Ωστόσο, εκτός από τις έως και 120 δόσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι οφειλέτες που σπεύδουν να ενταχθούν άμεσα, έχουν και δύο εξαιρετικά κίνητρα – προνόμια:

α) η ρύθμιση προσφέρει επιτόκιο 3% για τα επόμενα 10 χρόνια, αντί 5% που ισχύει πάγια. Οι πληροφορίες λένε όμως πως σύντομα αλλάζει και η πάγια ρύθμιση -και ενδεχομένως και το επιτόκιο 5%!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ότι από 1.1.2020 όσοι ζητούν ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο (Εφορία, Ταμεία, Δήμοι κλπ) θα πληρώνουν τόκο 6% ή 8%-9%, δηλαδή τα διπλά ή τριπλάσια σε τόκους από όσους θα έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις.

Έτσι, σε βάθος ετών, η διαφορά στους τόκους μπορεί να είναι τεράστια (πχ τόκοι 16% αντί 6% σε μια διετία)!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να μη συμφέρει τον οφειλέτη να αφήνει απλήρωτο το δημόσιο και να πληρώνει μόνο τα χρέη του στην τράπεζα. Αντιθέτως, αν αυξηθεί το επιτόκιο χρέους στην εφορία και τα ταμεία, ενδεχομένως να συμφέρει τον οφειλέτη να ζητήσει και δάνειο από την τράπεζα για να εξοφλήσει το δημόσιο…

β) η ρύθμιση κρύβει μια «μίνι» περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων: μπορεί έτσι κάποιος να «αυτοκαταγγελθεί» το 2019, υποβάλλοντας συμπληρωματική δήλωση για περασμένα έτη, πληρώνοντας όσα θα πλήρωνε τότε που «ξέχασε» να τα δηλώσει (πχ για το 2014), συν ένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής, αλλά σε έως 120 δόσεις (αντί για 3 ή 5 δόσεις που θα είχε αν δήλωνε κανονικά πχ στον φόρο εισοδήματος ή στον ΕΝΦΙΑ αντίστοιχα) και «κουρεύοντας» 10%-100% τις προσαυξήσεις ή τους τόκους για την εκπρόθεσμη καταβολή.

Σε αντίθεση με μία κανονική περαίωση ή τις 100 δόσεις του 2015, δεν κουρεύονται καθόλου τα πρόστιμα, αλλά και 120 δόσεις αποπληρωμής με 3% επιτόκιο δεν έχουν προηγούμενο.