Οικονομία

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τι θα ισχύσει για την επιστρεπτέα προκαταβολή

  • newsroom


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πορεία στα έσοδα κάθε επιχείρησης

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της κάθε επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης, εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης των εργαζομένων επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών από 1/1/2019 και πριν και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

-το 1/4, μόνο εάν έχουν καταγράψει αρνητικά ακαθάριστα έσοδα το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και έχουν καταγράψει ζημίς.

-το 1/3 εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30-70%

-το 50% για τις υπόλοιπες.

Για τις νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1η/1/2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019,  επιστρέφεται:

-το 1/4 εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 και και εφόσον και είχαν καταγράφει θετικά ακαθάριστα άνω του 30% και καταγράφουν ζημιές προ φόρων

-το 1/3 για τις υπολοιπες νέες επιχειρήσεις

Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι το 28% όλων των επιχειρήσεων που έχον λάβει επιστρεπτέα θα επιστρέψουν μόλις το 1/4, δηλαδή θα είναι μη επιστρεπτέο το 75% της επιστρεπτέας, για το 39% θα είναι μη επιστρεπτέο το 67% της επιστρεπτέας και μόλις το 1/3 μόλις θα επιστρέψει το 50%.

Σημείωσε ότι ισχύει η έκπτωση του 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής μέχρι το τέλος του φετεινού χρόνου. Διαφοιρετικά, θα η καταβολή θα γίνει σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο του 2022, μέτρο που υποκαθιστά το μέτρο προεξόφλησης της επιστρεπτέας που είχε εξαγγελθεί, είναι πιο ευνολικο και έχει πολύ σημαντικό δημοσιονομικό κομμάτι, κοστίζει 660 εκατ. ευρώ τα οποία πλέον δεν θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ξεχωριστά ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η ταχύτερη ανάπτυξη κατά 2,5% σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο – εξέλιξη που στηρίζεται κυρίως σε επενδύσεις και εξαγωγές- δημιούργησε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτηθούν πολιτικές.

Διαβάστε ακόμα:

Σταϊκούρας: Στα 16,6 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης για το 2021 (vid)

Τιμολόγια ρεύματος: Κρατική επιδότηση €30/ΜWh και στήριξη από ΔΕΗ στη μάχη των τιμών

Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων από γονείς σε παιδιά