Μεγαλύτερη ελευθερία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής και ισχυρότερη παρουσία στις χρηματαγορές αποκτά από αύριο, 20/8, η Ελλάδα λόγω της εξόδου της από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Εξέλιξη, που δίνει τη δυνατότητα και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να πατήσει γερά στο μπαλκόνι των εξαγγελιών για τις φοροελαφρύνσεις του επόμενου έτους.

Στέλνει όμως και μήνυμα, προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα ένα βήμα, πλέον, πριν από την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας γίνεται και πάλι πόλος έλξης κεφαλαίων.

Από αύριο η Ελλάδα περνά σε στάδιο απλής παρακολούθησης, όμοιο με αυτό που εφαρμόζουν σήμερα η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος και Πορτογαλία. Τι θα σημάνει αυτό;

■ Η Ελλάδα παύει πλέον να είναι «μαύρο πρόβατο» και μελανό σημείο αναφοράς διεθνώς, βγαίνοντας οριστικά από τα μαύρα κατάστιχα όπου βρισκόταν ως η μοναδική χώρα που παραμένει επί χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία.

■ Οι «καταδρομικές» επισκέψεις των δανειστών για να ελέγξουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας περιορίζονται πλέον σε δύο τον χρόνο, αντί τεσσάρων μέχρι σήμερα, εξέλιξη που δίνει ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση για να ξεφύγει από τη θηλιά των ασφυκτικών ελέγχων.

■ Η χώρα επιτηρείται πλέον όπως όλες οι άλλες ανά εξάμηνο, αλλά και συνεχώς όμως από τις αγορές. Και για αυτό «επόμενος εθνικός στόχος» είναι για την κυβέρνηση η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους μεγάλους Οίκους Αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται.

Η επόμενη έκθεση που θα συνταχθεί για την Ελλάδα και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο, θα είναι η πρώτη σε απλό καθεστώς παρακολούθησης, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες που είχαν μπει σε μνημόνια, δηλαδή κάθε εξάμηνο αντί για κάθε τρίμηνο που ισχύει έως τώρα, έως ότου αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων.

Η επόμενη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί σε εκκρεμότητες που άφησαν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αφορούν, μεταξύ άλλων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, το Κτηματολόγιο, την εργατική νομοθεσία κ.ά.).

Η νέα έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση εκταμίευσης της δόσης που δεν καταβλήθηκε το καλοκαίρι του 2019. Η σχετική απόφαση εκταμίευσης τοποθετείται στο Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2022.

Διαβάστε ακόμη

Alert από την Apple στους χρήστες iPhone, iPad και Mac για κενό ασφάλειας

Χανιά: Έτοιμα με 4.000 κλίνες να δεχτούν Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους τον χειμώνα

Tι να προσέξετε προτού δώσετε το ακίνητό σας για ενοικίαση – Όλα τα SOS