Η ισχύς εν τη ενώσει στα Χανιά, όπου οι τοπικοί φορείς δηλώνουν έτοιμοι να δεχθούν Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους τον χειμώνα με τουλάχιστον 4.000 κλίνες, με σκοπό την επέκταση της τουριστικής περιόδου την χειμερινή περίοδο σε έναν από τους κορυφαίους και πλέον γνωστούς προορισμούς της χώρας, όπως είναι η Κρήτη.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε εκτεταμένη συσκεψη των τουριστικών φορέων, σε συνέχεια της επισημης επιστολής – ενημέρωσης του υπουργείου Τουρισμού -εν όψει της χειμερινής περιόδου 2022 / 2023- για τις άμεσες προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας για την έλευση και διαμονή συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη σε κατάλληλες περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και στα Χανιά.

Κρήτη, Ρόδος και Κως είναι τρείς βασικοί προορισμοί, απ’ όπου έχει κριθεί σκόπιμο να εκκινήσει η εν λόγω προσπάθεια με στόχο την επέκταση της σεζόν και μετά το τέλος Οκτωβρίου, με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Βασίλη Κικίλια, να έχει προγραμματίσει τις πρώτες επισκέψεις από τον Σεπτέμβριο σε Γερμανία και Αυστρία, στο πλαίσιο των επαφών με τουριστικούς φορείς (tour operators, αεροπορικές κ.ά.) για τη διεύρυνση των προγραμμάτων τους.

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, μετά από επίσημη πρόσκληση του Επιμελητηρίου Χανίων και του πρόεδρου, κ. Αντώνη Ροκάκη, για τον συντονισμό των αυτοδιοικητικών, τουριστικών, εμπορικών, μεταφορικών και επισιτιστικών φορέων μετά και την πρόσφατη σύσκεψη εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Επιμελητήριο Χανίων.

Είχε προηγηθεί στις αρχές Αυγούστου η επίσημη επιστολή του υπουργού Τουρισμού για τα επόμενα βήματα που περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση δια ζώσης επαφών στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Κισσάμου, κ. Αντώνης Σταθόπουλος, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Πλατανιά, κ. Πέτρος Μαρινάκης, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Χανίων, κ. Εμμανουήλ Σταματάκης, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων νομού Χανίων «Άπτερα», κ. Μάρθα Οικονομάκη, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, Ηλίας Καραπατάκης.

Στην επιστολή τους προς τον κ. Βασίλη Κικίλια, οι φορείς επισημαίνουν ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας, εστίασης, μεταφορών και εμπορίου ακόμα και την περίοδο Νοεμβρίου – Φεβρουαρίου στην Π.Ε. Χανίων βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο ποσότητας και ποιότητας.

«Ταυτόχρονα, μπορούν να διευρυνθούν σημαντικά και ευέλικτα στη βάση ενός συγκροτημένου πλάνου και των αναλυτικών δεδομένων του, όπως αυτό αισιοδοξούμε να προκύψει ως αποτέλεσμα των σημαντικών προσεχών επαφών στη διεθνή τουριστική αγορά. Μετά από τα πιεστικά προηγούμενα χρόνια της πανδημίας και τα φετινά εξαιρετικά αποτελέσματα επανάκαμψης του τουριστικού μας προϊόντος, είναι κρίσιμο να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για την πραγματοποίηση προόδου τον προσεχή χειμώνα προς όφελος της εθνικής αλλά και της χανιώτικης Οικονομίας. Ένας χειμώνας με σημαντικές αβεβαιότητες, όπως η ουκρανική κρίση και η πανδημία, η ενεργειακή έκρηξη κόστους και επάρκειας, ακόμα και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων».

Σε αυτή τη φάση, οι κατ’ αρχήν εκτιμήσεις των φορέων είναι ότι στην πρωτεύουσα πόλη των Χανίων τον χειμώνα οι διαθέσιμες κλίνες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων μπορούν να ξεπεράσουν τις 4.000, ενώ εξίσου σημαντικοί τουριστικοί δήμοι της περιφερειακής ενότητας, όπως του Πλατανιά και της Κισσάμου, διαθέτουν επίσης σημαντικά μεγάλο αριθμό κλινών υψηλής ποιότητας, οι οποίες θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτές ακόμα και όλο το χρόνο, μετά από την αξιολόγηση της επιχειρηματικής βιωσιμότητας των δεδομένων που θα προκύψουν από τις επικείμενες πρωτοβουλίες και επαφές στο εξωτερικό.

Επιπλέον, οι φορείς εκτιμούν ότι και κατά τους χειμερινούς μήνες, οι δυνατότητες του κλάδου εστίασης στα Χανιά είναι ιδιαίτερα σημαντικές, εκτός από την πρωτεύουσα, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, προσφέροντας στους επισκέπτες επάρκεια και ποιότητα.

Οι εμπορικές αγορές των Χανίων, κυρίως στην πρωτεύουσα πόλη της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και στις έδρες μεγάλων δήμων, όπως της Κισσάμου και του Πλατανιά, είναι σε θέση να εξακολουθήσουν να καλύπτουν με επάρκεια και ποιότητα και τις ανάγκες των χειμερινών επισκεπτών, ενώ είναι προφανής η δυνατότητα ενίσχυσης της επέκτασης λειτουργίας και επιπλέον εποχικών καταστημάτων της καλοκαιρινής περιόδου, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και την εμπορική ελκυστικότητά τους, όπως αυτές θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης, και στο κομμάτι των μεταφορών λειτουργούν στα Χανιά «και κατά τους χειμερινούς μήνες ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο μεταφορικό πλέγμα λεωφορείων, ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και ΤΑΧΙ, τα οποία διαθέτουν υψηλή δυνατότητα μεταφορικού φορτίου με ποιότητα στόλου οχημάτων και εξυπηρέτησης επισκεπτών», εκτιμούν οι φορείς.

Από την άλλη πλευρά, η στρατηγική επιτυχία του κοινού εγχειρήματος προϋποθέτει και την επείγουσα προώθηση από την ελληνική πολιτεία της ενίσχυσης σημαντικού πλέγματος αναγκών του προορισμού των Χανίων, όπως η αναβάθμιση βασικών υποδομών –με έμφαση στο επικίνδυνο οδικό δίκτυο– του ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου, ακόμα και του Νοσοκομείου Χανίων, το οποίο πρόκειται να κληθεί να υποστηρίξει μεγάλης ηλικίας επισκέπτες, κατά τους χειμερινούς μήνες.

Οι φορείς της περιοχής θεωρούν ότι πρέπει να επιδιωχθεί μέσα από ευρύ συναινετικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις και η ενίσχυση των κινήτρων προσέγγισης νέων πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας, κατά τους χειμερινούς μήνες -παραπέμποντας ουσιαστικά στα αιτήματα των αεροπορικών, με πιο πιεστική τη χαμηλού κόστους Ryanair, η οποία δεν είχε διστάσει να «κόψει» συνδέσεις στα Χανιά επικαλούμενη έλλειψη οικονομικών κινήτρων.

Ο τουριστικός προορισμός των Χανίων, αν και έχει ήδη καταξιωθεί διεθνώς στην κορυφή της κατηγορίας «Ήλιος και Θάλασσα», είναι γεγονός ότι διαθέτει ελκυστικό και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο πλούτο χειμερινού τουρισμού: «Με ισχυρή αφετηρία το εξαιρετικά ήπιο κλίμα τους, τον πολυδιάστατο φυσικό πλούτο, με επίκεντρο τα επιβλητικά Λευκά τους Όρη, τα μακραίωνα Μινωικά και θρησκευτικά αξιοθέατα και μία από τις πλέον καταξιωμένες γαστρονομικές προτάσεις της Ευρώπης, έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν ανταγωνιστικά μια θέση στην αιχμή του δόρατος της στρατηγικής πρωτοβουλίας της ελληνικής πολιτείας για την επέκταση της τουριστικής περιόδου», όπως εκτιμούν οι φορείς.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει με την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Tι να προσέξετε προτού δώσετε το ακίνητό σας για ενοικίαση – Όλα τα SOS

Alert από την Apple στους χρήστες iPhone, iPad και Mac για κενό ασφάλειας