Ξεπερνά τελικά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, η περίμετρος των φοροελαφρύνσεων που παρουσιάστηκαν προχθές από την ΔΕΘ. Το νομοσχέδιο για την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ σε νησιά γράφεται τις ώρες αυτές στο υπουργείο Οικονομικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο» μέτρων που θα κατατεθεί ως το τέλος της εβδομάδος για ψήφιση στη Βουλή γίνεται όλο και καλύτερο.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο ήταν κατάργηση για το 2021 της Εισφοράς Αλληλεγγύης για υπαλλήλους ιδιωτικού τομέα, για ελεύθερους επαγγελματίες και για αγρότες, αλλά και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από φέτος για τους ακρίτες κατοίκους 26 νησιών της χώρας.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται όμως στο υπουργείο Οικονομικών, κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για πολλούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει επιπλέον Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης το 2021:

–          και στα εισοδήματα από Ενοίκια

–          και στα εισοδήματα από μερίσματα

–          και για εμπόρους, αυταποασχολουμένους και για εταίρους.

Ουσιαστικά το 2021 δεν θα πληρώσει κανείς Εισφορά Αλληλεγγύης για εισόδημα που παράγει ο Ιδιωτικός Τομέας. Το 2021 η Εισφορά θα διατηρηθεί μόνον για εισοδήματα όσων μισθοδοτούνται από το δημόσιο  (δηλαδή αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων) με ενδεχόμενο να καταργηθεί και για αυτούς την επόμενη χρονιά.

Τι και πότε θα ισχύσει

«Επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας γιατί έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, από όσο οι συνταξιούχοι ή οι δημόσιοι υπάλληλοι» είχε υποστηρίξει στην ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός για τα μέτρα αυτά.

Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν απαλλάσσονται και συνταξιούχοι ή δημόσιοι υπάλληλοι από την εισφορά το 2021.

Και τούτο διότι η απαλλαγή θα ισχύσει ανά πηγή εισοδήματος και όχι με βάση την ιδιότητα του φορολογουμένου. Για παράδειγμα:

–  δημόσιος υπάλληλος εισπράττει 10.000 ευρώ και από ενοίκια 4.000 ευρώ. Θα πλήρωνε Ειδική Εισφορά 44 ευρώ για συνολικά εισοδήματα 14.000 ευρώ. Αν όμως τα ενοίκια τεθούν εκτός του πεδίου επιβολής της Εισφοράς, το 2021 δεν θα πληρώσει τίποτα γιατί δεν θα ξεπερνά τις 12.000 ευρώ  που είναι η βάση πάνω στην οποία υπολογίζεται το «χαράτσι».

– συνταξιούχος, αντίστοιχα, που εισπράττει πχ μερίσματα, θα πληρώσει εισφορά μόνον αν η σύνταξή του ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το μήνα. Αλλά θα πληρώσει λιγότερα από όσα πλήρωνε ως τώρα, επειδή συνυπολογίζονταν και τα μερίσματα.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης ότι η φοροαπαλλαγή θα ισχύσει το 2021. Αυτονόητα για τους μισθωτούς η ωφέλεια θα αρχίσει από τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2021, με κατάργηση της μηνιαίας παρακράτησης που γίνεται στο μισθό τους.

Όλοι οι άλλοι δικαιούχοι όμως, θα απολαύσουν νωρίτερα το αντίστοιχο όφελος, όταν βγουν τα επόμενα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021. Γιατί η διάταξη που θα ψηφιστεί, θα προβλέπει ότι για αυταπασχολουμένους, εισοδηματίες και αγρότες, απαλλάσσεται το εισόδημα του 2020 και όχι του 2021, όπως ισχύει για τους μισθωτούς.

Για παράδειγμα, κάποιος που αμείβεται με μισθό αλλά κάνει δεύτερη δουλειά με μπλοκάκι: για ό,τι έσοδα είχε εφέτος, στον υπολογισμό της Εισφοράς το 2021 θα αφαιρεθούν τα έσοδα από το μπλοκάκι. Έτσι γλιτώνει ένα μέρος ή μένει αφορολόγητος για τα φετινά του εισοδήματα. Παράλληλα κατά το 2021 δεν θα πληρώνει καθόλου εισφορά για όσα βγάζει από το μισθό του.

Για το 2022, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, δεν είναι σίγουρο τι θα ισχύσει. Αλλά ακόμα και αν δεν καταργηθεί οριστικά το χαράτσι, είναι απίθανο να ζητηθεί εισφορά για το μισθό του, παρά μόνον να προκύψει ένα ποσόν εισφοράς για το μπλοκάκι με την εκκαθάριση φόρου το 2023.

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζει ο «χάρτης»

Το ίδιο νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ΕΝΦΙΑ καταργείται άμεσα, από φέτος κιόλας, στα 26 μικρότερα ακριτικά νησιά. Ο αριθμός τους όμως μπορεί και να αυξηθεί, αφού στην ΑΑΔΕ ανακαλύπτουν και νησάκια με 2-3 οικογένειες, που δηλώνουν όμως φορολογούμενοι σε άλλα μεγαλύτερα νησιά.

Στην πράξη, η κυβέρνηση καταργεί τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν οι ακρίτες στα μικρά νησιά, όχι όμως και για όλα όσα άλλα τυχόν έχουν σε άλλα μέρη. Για παράδειγμα, ναυτικοί και καπετάνιοι  μπορεί να διατηρούν και ένα διαμέρισμα πχ στον Πειραιά γιατί τους εξυπηρετεί για τις δουλειές τους. Η απαλλαγή ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει για όσα ακίνητα έχουν στα ακριτικά νησιά της χώρας, αλλά όχι για το διαμέρισμα στο μεγάλο λιμάνι.