Ο μέσος ρυθμός ανόδου της αγοράς κατοικιών σε 56 χώρες σε όλο τον κόσμο έφθανε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 στο 3,7%, στο χαμηλότερο ποσοστό ανόδου της τελευταίας εξαετίας.

Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά υψηλότερα του διεθνούς μέσου όρου με ένα ρυθμό ανόδου της τάξεως του 7,7% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2018. «Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των κατοικιών στη χώρα είναι χαμηλότερες κατά 37% σε σύγκριση με το ανώτατο σημείο του 2018, εντούτοις το τελευταίο δωδεκάμηνο παρατηρείται αλλαγή κλίματος με σημαντική άνοδο», επισημαίνεται στην τελευταία ανάλυση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων KnightFrank, η οποία δημοσιεύει κάθε τρίμηνο τον Παγκόσμιο Δείκτη Τιμών Κατοικιών (Global House Price Index).

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, ένα χρόνο πρίν, τον Σεπτέμβριο του 2018, η Ελλάδα βρισκόταν στην 24η θέση όσον αφορά το ποσοστό αύξησης των τιμών πώλησης των κατοικιών με ένα ποσοστό κοντά στο 2,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017. Υψηλό είναι και το ποσοστό της ανόδου της ελληνικής αγοράς σε εξαμηνιαία βάση: Ενδεικτικά, σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2019 η αύξηση τοποθετείται στο 5,9%.

Διεθνώς, την υψηλότερη άνοδο φέτος σημειώνει η ουγγρική αγορά με ένα ποσοστό ανόδου 15,4% σε ετήσια βάση και ακολουθεί το Λουξεμβούργο και η Κροατία- όλες με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

«Επτά από τις 10 χώρες διεθνώς με την υψηλότερη άνοδο στο τέλος του Σεπτεμβρίου αφορούν ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το γεγονός οφείλεται στο ότι η άνοδος ξεκινά από χαμηλότερη βάση, οι συγκεκριμένες οικονομίες δείχνουν να ενισχύονται και τα κόστη δανεισμού είναι πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά».

Την άνοδο της εγχώριας αγοράς ακινήτων καταγράφει για φέτος και η Τράπεζα της Ελλάδος, στην τελευταία, ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική.

«Στη διάρκεια του 2019 καταγράφηκε αυξανόμενο επενδυτικό κυρίως ενδιαφέρον, με τις τιμές να αυξάνονται σημαντικά σε περιοχές υψηλής ζήτησης. Στη διάρκεια των ένδεκα μηνών του 2019 η αγορά ακινήτων συγκεντρώνει αυξανόμενο, επενδυτικό κυρίως, ενδιαφέρον.

Παρά τις σημαντικές διαφοροποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, παρατηρείται πλέον βελτίωση των προοπτικών στο σύνολο σχεδόν της αγοράς, με τις τιμές να αυξάνονται με αξιοσημείωτους ρυθμούς σε περιοχές υψηλής ζήτησης. Αν και η διάχυση της αύξησης των τιμών δεν παρατηρείται σε όλο το φάσμα της αγοράς, εκτιμάται ότι πλέον έχει ανακοπεί η πτωτική τάση των τιμών στα χαμηλότερων προδιαγραφών ακίνητα και έχουν σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό οι δευτερεύουσες αγορές.

Προϋπόθεση για τη συνολική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων είναι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης εκ μέρους ιδιωτών και επιχειρήσεων για χρήση και επέκταση σε νέους χώρους και ακίνητα, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά».