Στα 24,8 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ανάγκες δανεισμού της χώρας για το νέος έτος όπου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει δυο στρατηγικές κινήσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά το επενδυτικό προφίλ της χώρας:

Πρώτον, την άντληση 12 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με εκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων και δεύτερον, την πρόωρη εξόφληση του υπολοίπου δανείου του ΔΝΤ, καθώς και μέρους των διμερών δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνη. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ (1,7 δισ. τα δάνεια του ΔΝΤ και 5,3 δισ. ευρώ τα διμερή), το οποίο η Ελλάδα, κανονικά, πρέπει να αποπληρώσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προσφεύγοντας στις αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου 6 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ σε δύο δόσεις με την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, να πραγματοποιείται το περασμένο Μάρτιο και αφορούσαν δόσεις έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022.

Εκτός από το ΔΝΤ, στα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα εξοφληθεί και ποσόν 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια που πήρε η Ελλάδα, στην αρχή της κρίσης, τoν Mάιο του 2010, από τις τότε χώρες της Ευρωζώνης, τα λεγόμενα GLF (Greek Loan Facility) δάνεια.

Τα 5,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε λήξεις του 2022-2023. Τα GLF δάνεια ήταν 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων απομένουν προς εξόφληση περίπου 53 δισ. ευρώ έως το 2041.

Μόλις ολοκληρωθεί η έξοδος από την εποπτεία (και εφόσον έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική εικόνα της χώρας και έχουν αποκλιμακωθεί τα επιτόκια) θα πληρωθεί άλλο ένα 10% των δάνειων του GLF.

Οι δύο προϋποθέσεις

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού βασίζεται πάνω σε δυο προϋποθέσεις:

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει ή και να ξεπεράσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τις οποίες έχει θέσει ως στόχο. Να πετύχει δηλαδή ανάπτυξη πολύ πιο πάνω από 7% για φέτος και κοντά στο 4,5% για το 2022, καθώς όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ, τόσο μειώνεται αναλογικά και το χρέος.

Δεύτερον, ότι θα πρέπει να παραμείνουν χαμηλά -και να συνεχίζουν να μειώνονται- τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή το πρώτο βήμα θα κάνει η ΕΚΤ με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων, στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα διαδεχθεί το PEPP, διατηρώντας ψηλά τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα.

Πάντως οι οίκοι αξιολόγησης εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανεβάσουν την ελληνική οικονομία κατά ένα «σκαλί» στις αρχές του 2022 αν υπάρξει αποκλιμάκωση του χρέους αλλά και ταχεία διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Εκτός από τις εκδόσεις των 12 δισ. ευρώ το σύνολο χρηματοδοτικών αναγκών 24,8 δισ. ευρώ, του επόμενου έτους θα καλυφθεί με μείωση των ταμειακών αποθεμάτων κατά 6,6 δισ. ευρώ, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ταμεία κατά 1,3 δισ. ευρώ, έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 700 εκατ. ευρώ και τις επιστροφές των κερδών SMPs και ANFAs κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Οι μνηστήρες για την 300άρα του Κτηματολογίου, η βροχή νέων ομολόγων και οι Λιβανέζοι που κάνουν την ΧΑΝ «πεντάστερο»

Olympus: Από τις πρωτιές, στην πρόσκρουση και τώρα στο… δεύτερο σφυρί

Κινητή τηλεφωνία: Πιο φθηνοί οι λογαριασμοί – Τι ισχύει για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών (vid)