Και το ερώτημα του ενός δισεκατομμυρίου είναι το εξής: Οι ΗΠΑ θα βυθιστούν στην ύφεση; Έλον Μασκ, Νουριέλ Ρουμπινί, Nomura, Goldmans Sachs και δεκάδες ακόμη αναλυτές προτιμούν να μην αποκλείσουν κανένα σενάριο. Αλλά προειδοποιούν ότι η πιθανότητα συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ βαίνει ολοένα και αυξανόμενη. 

Οι διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve (ήδη βρίσκονται στο 1,5%), οι οποίες έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού – ρεκόρ (8,6% τον Μάιο), αποτελούν τον Νο.1 κίνδυνο της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ενώ οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες.  

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή παρέμβαση του Έλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla και της SpaceX. «Η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Όσον αφορά το αν αυτή θα έρθει σύντομα, αυτό είναι πιο πιθανό» δηλώνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, μιλώντας στο Bloomberg. «Δεν είναι μια βεβαιότητα, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί, παρά να μην συμβεί».   

Οι οικονομολόγοι της Goldmans Sachs, από την πλευρά τους, σπεύδουν να περικόψουν τις προβλέψεις για την αμερικανική ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνο ύφεσης «γιγαντώνεται». Η επενδυτική τράπεζα, ειδικότερα, τοποθετεί στο 30% την πιθανότητα ύφεσης για το 2023 (από 15% προηγουμένως), ενώ σε περίπτωση που «επικράτησης» του υπόλοιπου 70%, «βλέπει» σε ποσοστό 25% το ενδεχόμενο ύφεσης για το 2024. Επομένως, μέσα στην επόμενη διετία η συνολική πιθανότητα ύφεσης εκτιμάται στο 48% (από 35% προηγουμένως).  

Ακόμη πιο δυσμενής είναι ο οιωνός του Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος προβλέπει ότι η ύφεση θα «χτυπήσει» τις ΗΠΑ έως το τέλος του 2022. Οι μετρήσεις της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, των λιανικών πωλήσεων, της μεταποιητικής δραστηριότητας και του real estate επιβραδύνουν σημαντικά, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, εξηγεί στο πρακτορείο Bloomberg. «Τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα».  

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ύφεση δεν είναι αναπόφευκτη, σπεύδοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Λάρι Σάμερς, ο οποίος «βλέπει» αυξημένες πιθανότητες για το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού. Δηλαδή μιας περιόδου χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Nomura, η οποία θεωρεί πολύ πιθανή την εκδήλωση μιας ήπιας ύφεσης έως το τέλος του 2022, επικαλούμενη κατά κύριο λόγο τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. 

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.   

Η Nomura, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα καταστούν ακόμη πιο σφιχτές, το καταναλωτικό κλίμα θα υποχωρήσει, οι ενεργειακές και εφοδιαστικές αναταράξεις θα επιδεινωθούν και οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης θα επιδεινωθούν. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η επενδυτική τράπεζα αναθεωρεί στο 1,8% την εκτίμηση για τη φετινή ανάπτυξη (από 2,5% προηγουμένως), ενώ για το 2023 προβλέπει ύφεση της τάξης του 1% (από ανάπτυξη 1,3% προηγουμένως).  

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, στην οποία συμμετείχαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το 70% των ακαδημαϊκών οικονομολόγων εκτιμά ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί το 2023, με την ύφεση να ξεκινάει στο α’ και στο β’ τρίμηνο.  

Ας σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του 2022, η αμερικανική οικονομία περιορίστηκε κατά 1,5% σε ετήσιο επίπεδο, αποτελώντας την πρώτη καθίζηση του ΑΕΠ από το ξέσπασμα της πανδημίας. Παρότι αρκετοί περιμένουν μια δυναμική ανάκαμψη στο β’ τρίμηνο, οι αβεβαιότητες συνεχίζουν να ρίχνουν βαριά σκιά, εξαιτίας των γεωπολιτικών ανησυχιών και των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζάντι, ο οποίος είναι βέβαιος ότι η Fed θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, χωρίς να βυθίσει την οικονομία στην ύφεση. «Εξακολουθώ να θεωρώ ότι θα πορευτούμε χωρίς ύφεση. Αλλά προφανώς η πολύ μεγάλη σύσφιγξη δημιουργεί πολύ υψηλούς κινδύνους» δήλωσε προσφάτως στο Bloomberg. 

Διαβάστε επίσης:

Fuel Pass 2: Τα κριτήρια για την επιδότηση στα καύσιμα – Πώς και ποιοι θα λάβουν τα 80 ευρώ (vid)

«Village Resort & Waterpark»: Σε πλειστηριασμό το μεγάλο συγκρότημα στη Χερσόνησο (pics)

ΕΕ προς Ερντογάν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας